96-letni Heimlich s svojim "izumom" rešil sostanovalko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Heimlichov prijem je eden najbolj znanih izrazov pri prvi pomoči. Le malokdo pa ve, da je Henry Heimlich še živ. In pri 96-letih je uporabil prijem, ki ga je izumil sam. ter na ta način rešil svojo sostanovalko, poročajo ameriški mediji.
Oglej si celoten članek

"Naročila sem hamburger in kar naenkrat nisem mogla dihati in sem se dušila," je za New York Times povedala nova stanovalka doma za ostarele v Ohiu Patty Ris.

Na pomoč ji je priskočil 96-letni upokojeni zdravnik Henry Heimlich, ki je prijem za prvo pomoč v primeru zapore dihalne poti s tujkom razvil leta 1974. Pri tem prijemu od zadaj objamemo osebo, ki se duši, in jo stisnemo v predelu trebuha.

"Videl sem, da ji je obraz odrevenel, njena koža je postala temna in ni mogla govoriti," je dejal Heimlich. "Vedel sem, da se duši."

"Ko sem ga uporabil, si je hitro opomogla. Lepo je videti, da je (prijem) rešil vsa ta življenja," je še dejal 96-letni zdravnik.

Stanovalci doma so po razburljivem dogodku nadaljevali z večerjo, nova soseda pa je kasneje Heimlichu poslala sporočilo z zahvalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.