Adijo, Portorož!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Deli obsežnih ledenih plošč vzhodne Antarktike bi se lahko začeli nepovratno taliti – ko se bo to zgodilo, se lahko svet poslovi od obalnih mest.
Oglej si celoten članek

Skupina znanstvenikov opozarja, da bi lahko prostrane ledene plošče vzhodne Antarktike zdrsele v morje in povzročile svetovno obalno uničenje. Vsebujejo namreč toliko vode, da bi se globalna morska gladina dvignila za 53 metrov, piše britanski Independet. Proces bi sicer trajal več stoletij.

Bolj nestabilna, kot so menili

Do zdaj je veljalo, da je vzhodni del Antarktike "odpornejši" na segrevanje ozračja kot zahodni del. Zdaj se je izkazalo, da temu ni tako.

"To pomeni, da bo prispevek ledenih plošč z vzhodne Antarktike k višini morske gladine večji, kot so sprva ocenjevali. To je pomembno za milijone ljudi, ki živijo ob obalah. Vsak dodaten centimeter dviga gladine pomeni težje prilagajanje. S prispevanjem več in več toplogrednih plinov zdaj sprožamo posledice, ki jih v prihodnosti ne bomo mogli ustaviti," je pojasnil Matthias Mengel z inštituta za klimatske raziskave v Potsdamu, ki je tudi vodil študijo, objavljeno v Nature Climate Change.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 18:27 12. Maj 2014.

    Fantje in dekleta!! Ena super igra za krajšanje časa!! :))<br /><br />Pridite in dokažite, da ste tudi vi slovenski orli! …

  • 18:22 12. Maj 2014.

    Fantje in dekleta!! Ena super igra za krajšanje časa!! :))<br /><br />Pridite in dokažite, da ste tudi vi slovenski orli! …

  • 15:52 11. Maj 2014.

    no če bi se to zglodilo potem bi bla moja hiša oddaljena od morja le 20 metrov hehe noro bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.