Afganistan: Igra z dečki kot hobi

Foto: Žurnal24 (Foto: BBC)
V Afganistanu ženske v javnosti ne smejo plesati. Zato predvsem na porokah plešejo mlajši moški preoblečeni v ženske. Nekateri med njimi so na plesu v hotelskih sobah spolno zlorabljeni.
Oglej si celoten članek

Dopisnik britanske televizijske hiše BBC se je odpravil na poročno slavje v neko vas na severu Afganistana. O nevestah ni bilo ne duha ne sluha, prisotni so bili samo moški.

Osredotočeni so bili na 15-letnega dečka, ki je preoblečen v žensko obleko plesal pred množico. Obraz je imel prekrit z rdečo ruto. Nekateri so mu med plesom dajali dolarske bankovce, katere je fant grabil z zobmi.

Gre za večstoletno tradicijo, ki jo v Afganistanu imenujejo bachabaze oziroma igranje z dečki. Najbolj tragično pri vsem pa je, da je večina teh dečkov ravno po zabavi v hotelskih sobah spolno zlorabljena.

Število dečkov, ki plešejo na zabavah, je sicer odvisno od premožnosti organizatorja takšne zabave. Zato bachabaze v tej azijski državi veljajo za nekakšen statusni simbol.

Plešejo otroci iz revnejših družin
Britanski novinar je potreboval več mesecev, da je uspel prepričati enega izmed dečkov, da je povedal, zakaj se je odločil za takšen ples. 15-letni Omid (ime je izmišljeno) je izgubil očeta, ko je ta na polju stopil na mino. Ostal je sam z mamo in dvema mlajšima bratoma in s plesom skrbi zanje. "Na poročnih zabavah sem začel plesati, ko sem bil star deset let in mi je umrl oče. Bili smo lačni in nisem imel izbire. Včasih smo šli v posteljo s praznimi želodci. S plesom na zabavah zaslužim okoli dva dolarja ali nekaj praženega riža," je povedal.

Ko ga je novinar vprašal, kaj se dogaja po koncu plesa, je deček za nekaj sekund obnemel. Nato je dejal, da za eno noč dobi dva dolarja, včasih pa je tudi žrtev posilstva. In zakaj ne gre na policijo? "Oni so vplivni in bogati moški. Policija proti njim ne more narediti nič," odgovarja Omid.

Njegova mama, ki je v poznih tridesetih letih, ima že bele lase in izmozgan obraz. Na prvi pogled se zdi stara najmanj 50 let. Dejala je, da ima za večerjo le pol kilograma riža in nekaj čebule. Olja za kuhanje pa ji je že zmanjkalo.

Ve, da njen sin pleše na zabavah, o tem, kaj se kasneje dogaja v hotelih, ne razmišlja, saj je bolj obremenjena s tem, kaj bo jedla naslednji dan.

Oblasti: takšnih plesov ni
Oblasti medtem zatrjujejo, da takšnih zabav v Afganistanu ni. Policist Mujammad Ibrahim je tako dejal, da v zadnjih štirih oziroma petih letih niso obravnavali nobenega primera bachabaze. "Tukaj tega ni več," je dejal in dodal: "Če kdo to organizira, ga bomo kaznovali."

Poslanec iz severnega Afganistana Abdulkhabir Uchqun je dejal, da je takšna tradicija v vzponu. "Na žalost je to v vzponu v skoraj vsaki afganistanski regiji. Lokalne oblasti sem pozval, naj preprečijo takšne zabave, ampak ne naredijo ničesar," je dejal. "Naše oblasti je sram priznati, da to obstaja."

Ples z dečki poznajo vsi
Čeprav se verske oblasti plesa z dečki sramujejo in ga ne odobrava niti islam, pa bachabaze pozna skoraj vsak Afganistanec. Večina jih je sicer prepričanih, da se takšne zabave dogajajo le v odročnih vaseh.

A britanski novinar je na eno naletel že kilometer iz prestolnice. Tam je spoznal 40-letnega Zabija (izmišljeno ime), ki je ponosen na svoje tri mlade plesalce.

"Moj najmlajši bacha je star 15 in najstarejši 18 let. Težko jih je bilo najti. Ampak, če si nekaj zelo želiš, boš to tudi dobil," je dejal in dodal, da je do njih dober in jim daje denar.

"Imam krog prijateljev, ki imajo prav tako bachase. Včasih se združimo in jim damo ženske obleke in zvonce in nato plešejo pred nami. In to je vse." Dodaja, da z dečki ni nikoli spal, priznal pa je, da jih objema in poljublja.

Pa se mu takšna dejanja ne zdijo nič sporna? "Nekateri ljudje imajo radi pasje boje, nekateri petelinje boje. Vsak ima svoj hobi in zame je to bachabaze," je dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.