Ahmadinedžad znova tarča čevljev

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Varnostniki so zadržali moškega, ki je proti iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu vrgel čevelj.
Oglej si celoten članek

Varnostniki so morali včeraj zaustaviti upornika, ki je vrgel čevelj v iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Ta se trenutno mudi na obisku v egiptovski prestolnici Kairo, kjer je včeraj obiskal njihovo mošejo. Po odhodu iz mošeje ga je napadel moški, ki naj bi bil po poročanju BBC prebivalec Sirije.

Ahmadinedžad je prvi iranski voditelj, ki je obiskal Egipt po islamski revoluciji leta 1979. Metanje čevljev v drugo osebo pa v Arabiji označujejo kot veliko žalitev.

Video obmetavanja s čevlji že na YouTube

Video, ki ga je objavila turška tiskovna agencija Anadolu, prikazuje, kako se je moški prebijal skozi množico s čevljem v roki. Nekateri so povedali, da naj bi moški izžvižgal in odrinil varnostnika. Ti so ga s prizorišča nemudoma odstranili in ga pozneje predali policiji, ki ga je aretirala. Videoposnetek si oglejte na tej povezavi.

Protesti proti iranski podpori sirskega predsednika

Pred mošejo so protestirali štirje mladoletniki, ki so imeli v rokah transparente. Z njimi so protestirali proti iranski podpori sirskemu predsedniku Bašarja al Asada.

Nestrinjanje s podporo pa je že prejšnji teden izrazil tudi šejk Ahmed al Tayeb. Tayeb je iranskega voditelja opozoril o podpori Irana Siriji.

Bush odprl tradicijo metanja čevljev

Leta 2008 je iraški novinar Muntadar al Zaidi med novinarsko konferenco vrgel čevelj v takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha. Bush je bil takrat na novinarski konferenci v Bagdadu skupaj s predsednikom iraške vlade Nurijem al Malikijem. Novinar je bil po napadu aretiran, v javnost pa so prihajale razne informacije o njegovem stanju v zaporu. Kljub vsem incidentom, ki so se odvijali okoli njega, pa se je al Zaidi konec lanskega leta poročil v Libanonu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.