Albanija je lahko za zgled

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Papež Frančišek bo danes na enodnevnem obisku v Albaniji, kjer bo izpostavil pomen medverskega dialoga.
Oglej si celoten članek

Država je prva izven Italije, ki si jo je v Evropi za obisk izbral argentinski papež, velja pa za zgled mirnega sobivanja med različnimi verami. Frančišek se bo v molitvi spomnil tudi žrtev trdega komunističnega režima.

Albanija, ki šteje dobre tri milijone prebivalcev, je večinsko muslimanska država, 57 odstotkov prebivalcev se izreka za sunite. Medverski dialog v Albaniji hvalijo z vseh strani. Tamkajšnja vlada je vzpostavila medverski svet, ki vključuje sunite in sufijsko skupnost bektašev, pravoslavce, katoličane in od nedavnega tudi evangeličane.

Maša na prostem v Tirani

Eden osrednjih dogodkov papeževega enajsturnega obiska v Albaniji bo maša na prostem na glavnem trgu v Tirani, ki nosi ime po materi Terezi. Papež ima na programu še srečanje z verskimi voditelji na katoliški univerzi, na katerem bodo sodelovali najvišji predstavniki avtokefalne pravoslavne cerkve, sunitskih muslimanov in bektašev. Sicer pa se bo na kratko sešel tudi z albanskim političnim vrhom, ob koncu obiska pa se v cerkveni karitativni ustanovi, ki skrbi za sirote, srečal z otroki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.