Američani ne bodo smeli posvojiti ruskih otrok

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bo podpisal zakon, ki državljanom ZDA prepoveduje posvojitev ruskih otrok.
Oglej si celoten članek

Sporni zakon je v petek potrdila duma, v sredo svet federacije, tako da zdaj čaka samo še na Putinov podpis. Ta je danes v televizijskem pogovoru povedal, da ne vidi razloga, da ga ne bi podpisal. Ruski predsednik je že v preteklosti izrazil podporo zakonu, ki bo po poročanju ameriške tiskovne agencije AP več deset ruskim otrokom, ki jih želijo posvojiti Američani, preprečil odhod iz države in s tem iz pogosto turobnih sirotišnic.

V State Departmentu so Putinovo napoved že obžalovali, saj bo po njihovem mnenju številnim otrokom preprečil, da bi odrasli v družinah. Kritiki zakona v Rusiji pa so pred poslopjem obeh domov parlamenta pustili plišaste igrače in sveče ter na tak način izrazili solidarnost z ruskimi sirotami. Ruska pravoslavna cerkev zakon na drugi strani podpira.

Odgovor Američanom

Zakon, ki poleg prepovedi posvojitev v ZDA predvideva tudi "črno listo" v Rusiji nezaželenih Američanov, je sicer odgovor na ta mesec v ameriškem senatu sprejeti zakon. Slednji uvaja sankcije proti ruskim uradnikom, ki domnevno kršijo človekove pravice.

Po podatkih ameriškega State Departmenta so Američani v zadnjih 20 letih posvojili 60.000 ruskih otrok. Po ocenah Unicefa je v Rusiji trenutno okoli 740.000 otrok brez staršev, medtem ko na posvojitev otroka čaka le 18.000 Rusov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.