Američani njegovi večni sovražniki

Foto: Žurnal24
Američani so po skoraj desetih letih od napada na WTC v New Yorku ubili Osamo bin Ladna. Objavljamo ključne podatke iz njegovega življenja.
Oglej si celoten članek

1957 - Osama bin Laden se je rodil leta 1957 v Ruyadhu v zelo premožni družini. Njegovo rojstno ime je bilo Mohammad bin Awad bin Laden.

1976 - Bin Laden študira ekonomijo na univerzi v Jeddahu.

26. decembra 1979 - Sovjetska zveza začne z invazijo na Afganistan. Od leta 1984 je bin Laden pomagal arabskim prostovoljcem pri bojih s sovjetskimi vojaki.

1986 - Bin Laden se preseli v Peshawar in se začne ukvatjati z uvozom orožja. Oblikuje svojo majhno brigado prostovoljih bojevnikov.

1988 - Al Kajda postane glavna organizacija za radikalne Muslimane, ki se urijo za boj proti Američanom, njihovim zaveznikom in Izraelu.

1991 - Bin Laden zapusti Savdsko Arabijo in deluje v izgnanstvu, saj nasprotuje vzpostavitvi močnejših vezi med Savdsko Arabijo in ZDA v boju proti Iraku.

9. april 1994 -  Savdska Arabija Osami bin Ladnu zaradi nasprotovanja državi, odvzame državljanstvo.

Maj 1996 - Bin Laden mora zapustiti Sudan zaradi pritiskov ZDA na tamkajšnjo vlado. Preseli se v Afganistan. Avgusta istega leta razglasi fatwo oziroma versko navodilo, da je treba ubiti vsakega ameriškega vojaka.

Oktober 1996 - ZDA bin Ladna označijo kot glavnega osumljenca za dvojni bombni napad v Savski Arabiji, v katerem je umrlo 24 ameriških vojakov in dva indijska.

7. avgust 1998 - Avtomobil bomba eksplodira pred ameriško ambasado v Nairobiju. Umrlo je 224 ljudi, med njimi 12 Američanov. ZDA so obtožili bin Ladna, da je odgovoren za napad. Takratni ameriški predsednik Bill Clinton odredi povračilne ukrepe.

12. oktober 2000 - Al Kajda napade ameriško vojaško oporišče jemenskem pristanišču Aden. Umrlo je 17 vojakov.

11. septembra 2001 - Zgodi se napad na dvojčka ameriškega trgovinskega centra v New Yorku in na Pentagon. Umrlo je okoli 3000 ljudi. V kasnejšem videoposnetku je bin Laden sporočil, da je zrušitev dvojčkov v New Yorku preseglo pričakovanja Al Kajde.

17. september 2001 - Ameriški predsednik George W. Bush je dejal, da želijo ujeti bin Ladna "mrtvega ali živega".

7. oktober 2001 - ZDA napadejo Afganistan, v katerem se zadržujejo pripadniki Al Kajde in sam Osama bin Laden.

6. december 2001 - Protitalibanske sile dosežejo skrivališče Osame bin Ladna na gori Tora Bora na vzhodu Afganistana.

26. december 2001 - Bin Laden v videoposnetku pravi, da so želeli z napadom 9. septembra 2001 ustaviti ameriško podporo Izraelu.

November 2002 - Al Kajda je prevzela odgovornost za bombni napad na turistočno naselje Mombasa Paradise. Umrlo je več deset turistov.

Januar 2006 - Bin Laden se pred videoposnetka pojavi v javnosti in zatrdi da je še vedno prvi mož Al Kajde.

September 2006 - Bush: "Američani te bodo našli".

September 2007 - Bin Laden sporoči, da so ZDA še vedno ranljive kljub vojaški premoči.

18. maj 2008 - Bin Laden pozove Muslimane, da naj prebijejo blokado Izraela v Gazi.

24. januar 2010 - Bin Laden prevzame odgovornost za spodleteli božični napad na ameriško letalo in opozarja, da bo organizacija nadaljevala z napadi.

26. januar 2010 - Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da je Al Kajda oslabljena po napadih ZDA.

21. januar 2011 - Bin Laden v zvočnem posnetku pravi, da bo Al Kajda izpustila francoskega talca v Nigru, če bodo Francozi zapustili Afganistan.

1. maj 2011 - Osama bin Laden je bil ubit v Pakistanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.