Ameriška vojska z najnovejšim orožjem

Foto: Žurnal24
Vojaki v Afganistanu so dobili prvi tako imenovani pametni metalec raket. Gre za orožje, bistveno bolj natančno in učinkovito od preostale konkurence.
Oglej si celoten članek

Ameriški vojaki v Afganistanu so začeli uporabljati novo, zastrašujoče orožje. Gre za prvi tako imenovani pametni metalec raket, katerega lahko nastavijo, da ubije sovražnike, ki se skrivajo za zidovi ali drugimi preprekami.

Po večletnem razvoju je XM25 Counter Defilade Target Engagement System le prišel v roke ameriških vojakov, ki delujejo v Afganistanu. Metalec raket je približno enake velikosti kot navadna avtomatska puška. Lastnosti so naravnost zastrašujoče, poroča Index.hr.

25-milimetrske granate lahko odvrže na razdaljo 700 metrov, kar je večji domet od večine pušk, ki se uporabljajo na terenu. Rakete lahko programirajo tako, da eksplodirajo na točno določeni oddaljenosti. To lahko precej poveča število žrtev, ki se skrivajo za zidovi, v rovih ali pa zgradbah.

Študije so pokazale, da je XM25 za 300 odstotkov bolj učinkovit od ostalega podobnega orožja. Opremljeno je s celo serijo laserjev, senzorjev, ki odčitavajo oddaljenost od cilja, zračni pritisk, temperature ter ostale podatke, ki jih posredujejo v mikročip, vgrajen v granato.

Predhodni metalci raket so morali poleteti v loku in pristati zelo blizu cilja, da bi bili učinkoviti. Za XM25 to ni pomembno: če se sovražnik denimo skrije za zid, je možno z reprogramiranjem doseči, da granata eksplodira meter od zidu in tako doseže večji učinek.

Vojska ob tem zatrjuje, da bo XM25 zmanjšal kolateralno škodo, saj so bolj natančni od zračnih in drugih napadov. Pentagon namerava kupiti najmanj 12.500 kosov tega orožja; vsak posamezni kos sicer stane med 25 in 30 tisoč dolarji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.