Ameriške govedine nočemo!

Foto: Žurnal24 Protesti sicer trajajo že več tednov.
Na množičnih protestih proti uvozu ameriške govedine je bilo v Seulu na desetine ranjenih, med njimi tudi policisti.
Oglej si celoten članek

Južnokorejska policija se je v Seulu spopadla s protestniki, ki nasprotujejo vladni odločitvi o vnovičnem uvozu ameriške govedine. Protestov se je v noči na nedeljo udeležilo okoli 15.000 ljudi. Tamkajšnja policija je sporočila, da je aretirala 55 ljudi, poškodovanih pa naj bi bilo več kot 100 ljudi.

Najnovejše proteste, ki sicer trajajo že več tednov, je sprožila četrtkova odločitev Seula o vnovični uvedbi uvoza ameriške govedine. Na tisoče protestnikov se je po zborovanju odpravilo proti uradu predsednika države, pri čemer jih je zaustavila policija, potem pa je izbruhnilo nasilje.

Protestniki poskušajo z vrvjo premakniti policijski avtobus, ki jim ovira pot do ameriškega veleposlaništva v Seulu. © Reuters

 
Po navedbah policije naj bi bilo pri tem poškodovanih 114 policistov, 15 med njimi huje. Organizatorji protesta pa so na drugi strani sporočili, da je bilo v spopadih ranjenih več kot 100 ljudi. Več so jih morali odpeljati v bolnišnico.

Čeprav sta obe vladi vztrajali, da je meso varno, je Seul po prvem izbruhu protestov Washington zaprosil za dodatno zaščito. Tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je prebivalcem Južne Koreje na sobotnem obisku v Seulu zagotovila, da je meso zdravo.

Seul je sporni sporazum o vnovičnem uvozu govedine podpisal aprila, potem ko so uvoz zaradi bolezni norih krav leta 2003 prekinili. Južnokorejska vlada je v začetku junija zaradi protestov proti njenim načrtom o vnovičnem uvozu ameriške govedine ponudila tudi odstop.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.