Ameriške zastave na Luni še plapolajo

Foto: Nasa
Foto: Nasa
Pet od šestih zastav, ki so jih Američani postavili na Luni, še vedno stoji, je ugotovila Nasa.
Oglej si celoten članek

Ugotovitve Nase potrjujejo posnetki kamere LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera). Kot je dejal glavni raziskovalec LROC Mark Robinson, je s fotografij razvidno, "da ameriške zastave še vedno stojijo in mečejo sence, razen zastava Apolla 11".

Prav Apollo 11 je kot prvi 20. julija 1969 pristal na Luni. Neil Armstrong je takrat izrekel slovite besede: "Majhen korak za človeka, velik za človeštvo." To zastavo naj bi odneslo že ob odhodu posadke, poroča Daily Mail.

Ostalih pet zastav, ki so jih postavili 19. novembra 1969, 5. februarja 1971, 30. julija 1971, 21. aprila 1972 in 11. decembra 1972, pa še stoji.

42 let "preživele" v vročini in mrazu

"Osebno sem bil presenečen, da so zastave preživele ultravijolično svetlobo in temperature, ampak so," je dodal Robinson, ki je tako kot mnogi drugi znanstveniki dvomil v to, da so zastave še vedno izobešene na Luni. Zdaj se sprašuje, kakšne so zastave. Ali niso morda zbledele?

Temperature tam se namreč gibljejo od 120 do minus 173 stopinj Celzija. Zastave pa so bile izpostavljene tudi radioaktivnemu sevanju in ultravijolični svetlobi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:39 7. Avgust 2012.

    Vsak, ki je kdaj odprl Slikarja ali Photoshop zna narediti takole piko.... Glede Apolo 11 zastave, pa tako in tako …

  • 04:51 31. Julij 2012.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Laser_Ranging_experiment

  • 11:31 30. Julij 2012.

    "Plapolajo" ? V rahlem večernem vetrcu, ali kako? <br /><br />Saj raziskovalci so lepo povedali, da "stojijo in mečejo senco".

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.