Ameriški politiki pokazali "kreativnost"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bodo po ameriških šolah hodili oboroženi učitelji?
Oglej si celoten članek

Več kot polovica Američanov se je izrekla za strožje zakone o posedovanju orožja, a politiki orožarskemu lobiju očitno ne želijo stopiti na prste, ampak jim povečati promet. Guverner iz Tekasa je namreč prišel na idejo, da bi tragedijo, kot se je zgodila v Newtownu, lahko preprečili le tako, da oborožijo vse učitelje po ZDA. V Teksasu lahko učitelji že od leta 2008 v učilnicah nosijo orožje, ki pa ga morajo prikriti. Odločitev so sprejeli po masakru na tehnični šoli v Virginia Tech, kjer je strelec ubil 32 oseb.

Tudi v zvezni državi Utah je v šolah dovoljeno orožje. Vse, kar mora učitelj storiti je, da zaprosi za dovoljenje. Z idejo se je takoj spoprijatelji guverner iz Virginije Robert F. McDonnell. "Možnost, da se napadalca zaustavi, je zagotovo večja, če bi poleg policistov orožje nosili tudi sodelavci šole,“ je izjavil.

Veliko posnemovalcev

V Newtownu so nadaljevali pogrebe žrtev petkovega pokola v osnovni šoli Sandy Hook, po ZDA pa se kot vedno po podobnih pokolih pojavlja vrsta posnemovalcev in prevarantov, ki želijo z bolečino drugih kaj zaslužiti.

Policija v zvezni državi Indiana je aretirala tri najstnike, ki so grozili s podobnimi napadi, kot ga je v Newtownu v petek izvedel 20-letni Adam Lanza, ko je doma ubil mamo, v šoli 20 otrok in šest žensk, na koncu pa še sebe. Pri enem od aretiranih v Indiani so doma našli kar šest kosov orožja.

Dva najstnika so zaprli tudi v Kaliforniji in Tennesseeju, ker sta na družabnih spletnih straneh izražala željo, da ponovita pokol iz Newtowna v zvezni državi Connecticut. V Tennesseeju so aretirali otroka, ki je osnovni šoli lažno grozil z nastavljeno bombo.

Prevaranti na delu

Takšni izrazi želje po kopiranju hudodelstva se vedno pojavijo po takšnih pokolih. Večje je medijsko zanimanje in pokrivanje dogodka, več je podobnih želja. Po pokolih in drugih tragedijah se na delo hitro spravijo tudi razni prevaranti.

Družina Noaha Poznerja, ki je bil v Newportu pokopan v ponedeljek, je izvedela, da je nekdo v Bronxu odprl spletno stran z imenom šestletne žrtve, prek katere je prosil za finančno pomoč. Menda v imenu in za družino pokojnega, ki za to ni vedela.

Naval na trgovine z orožjem

Nacionalna debata o orožju, ki se je razvnela v ZDA, se bo prihodnje leto najverjetneje končala z dodatnimi omejitvami pravice do orožja, kar je spet povzročilo naval v trgovine z orožjem. Iz Kolorada in Nevade ter nekaterih drugih držav poročajo o rekordni prodaji čez konec tedna.

Navdušence nad orožjem je strah, da bo orožje prepovedano, vendar pa je največ, kar se lahko zgodi, prepoved polavtomatskega orožja in morda tudi preverjanje kriminalne preteklosti kupcev na orožarskih sejmih.

Poleg orožja gredo dobro v prodajo tudi neprebojni nahrbtniki za šolske otroke. Starši jih kupujejo za od 150 do 300 dolarjev. Ti nahrbtniki lahko sicer ustavijo le naboje iz pištol, ne pa tudi avtomatskih pušk, vendar je za zaskrbljene starše tudi to nekaj, kar lahko malce pomaga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:58 20. December 2012.

    Divji zahod.

  • 12:11 20. December 2012.

    ja , zato pa na veliko pišite o takšnih kozlarijah, da jih bo posnemala tudi slovenska mladina. Do orožja pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.