Ameriški senat in kongres sprejela proračun

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriški senat in kongres sta potrdila predlog zakona za nadaljevanje proračunskega financiranja vladnih agencij in povišanje dovoljene meje javnega dolga.
Oglej si celoten članek

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z udobno večino 285 glasov za in 144 proti potrdil senatni predlog zakona za nadaljevanje proračunskega financiranja vladnih agencij in povišanje dovoljene meje javnega dolga. Pred predstavniškim domom je senat predlog potrdil z 81 glasovi za in 18 glasovi proti.

Ameriški predsednik Barack Obama je predlog tudi že podpisal, kar pomeni, da se bo lahko na delovna mesta vrnilo več sto tisoč uslužbencev zvezne vlade, ki so bili od 1. oktobra na prisilnem dopustu. Zvezne uslužbence so že obvestili, naj bodo danes pripravljeni na vrnitev v službo. Za nazaj bodo dobili tudi vso plačo.

Delovanje do januarja, zadolževanje do februarja

Zakon, ki ga je pripravil senat, predvideva normalno financiranje dela vlade le do 15. januarja. Do takrat bo treba sprejeti proračun ali pa bo nujno novo podaljšanje začasnega proračunskega financiranja zvezne vlade. Zakon prav tako podaljšuje obdobje zadolževanja ameriške vlade do 15. februarja, ko bo treba mejo javnega dolga spet zvišati.


Senat je glasoval tri ure in pol pred iztekom zadnjega roka za zvišanje dovoljene meje javnega dolga v višini 16.700 milijard dolarjev, ki ga je postavil finančni minister Jack Lew z opozorilom, da bo potem zmanjkalo denarja za poravnavanje vseh obveznosti. Predstavniški dom je predlog potrdil uro in pol pred iztekom roka, ki je bil do šeste ure zjutraj po srednjeevropskem času.

Obama je veliki zmagovalec

Predlog zakona zahteva od ministrstva za zdravstvo, da potrdi, da bodo subvencije za zdravstveno zavarovanje v okvirju velike reforme iz leta 2010, ki ji nasprotniki in sedaj tudi zagovorniki pravijo "Obamacare", dobivali res le tisti, ki jih potrebujejo. Predlog prav tako poziva h pogajanjem med senatom in predstavniškim domom glede znižanja proračunskega primanjkljaja.

O zahtevah republikancev zaradi katerih se je 1. oktobra ustavilo financiranje večjega dela vladnih agencij, pa ni ne duha ne sluha. Glede na ankete javnega mnenja je Obama, ki je od začetka vztrajal, da se ne bo pustil izsiljevati, iz boja izšel kot zmagovalec. Nemudoma po senatnem glasovanju je obljubil takojšen podpis predloga in ponovil, da se je z republikanci pripravljen pogajati o vseh zamislih, ki bodo koristile ljudem in državi.

Ves svet si je oddahnil

Škoda zaupanju v stabilnost ZDA je že storjena, dodatna pa se obeta že januarja, ko se bodo obnovili prepiri glede proračunske porabe in kasneje tudi glede javnega dolga. Oddahnila si je turistična industrija, saj se nacionalni parki in muzeji znova odpirajo, obnavlja se financiranje zdravstvenih, vesoljskih in drugih raziskav, borzni vlagatelji so si oddahnili že v sredo, ko se je dogovor šele obetal in je indeks Dow Jones je v New Yorku poskočil za 200 točk.

Olajšanje pa je zavladalo tudi po svetu, predvsem med največjimi upniki ZDA. Bonitetne agencije za zdaj še niso ukrepale in znižale kreditne ocene ameriškega dolga, vendar se v naslednjih tednih zanesljivo obetajo opozorila pred ponovitvijo nepotrebnih političnih groženj ameriškemu in svetovnemu gospodarstvu samo zato, ker se manjšina Američanov ne strinja s tem, da sčasoma vsi dobijo dostop do zdravstvenega zavarovanja.

Cruz brez kompromisa, Boehner priznal poraz

Obama ni kritiziral in ni kazal s prstom na krivce za skorajšnji stečaj ZDA, ampak je pohvalil voditelje obeh strank za dogovor. Republikanski pripadniki gibanja čajanke in teksaški senator Ted Cruz, ki so zakuhali krizo z uvodnimi zahtevami, da se v zameno za financiranje vlade in dvig meje javnega dolga, odvzame denar zdravstveni reformi predsednika Obame, pa po porazu niso pokazali nobene pripravljenosti na bodoče kompromise.

Cruz je obljubil, da se bo še naprej z vsemi silami boril proti reformi in je kritiziral republikanske kolege v senatu, ker so sprejeli dogovor. Predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju iz Ohia pa so kongresni republikanci glasno zaploskali, ko je priznal poraz in dejal, da so se dobro borili, vendar niso uspeli zmagati.

Izjave članov predstavniškega doma kongresa tik pred glasovanjem tudi niso nakazovale boljše sodelovanje v prihodnje. Demokrati so kritizirali republikance, ker so zaprli vlado in potisnili ZDA na rob finančnega prepada, republikanci pa so kritizirali proračunsko porabo, primanjkljaj in zdravstveno reformo. Za predlog je glasovalo 200 demokratov in le 85 republikancev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.