Ameriški specialci iz zraka nad teroriste

Foto: Žurnal24 Člani islamske vojaške organizacije Hisbul
Pripadniki posebnih enot ameriške vojske so v bliskovitem napadu na jugu Somalije ubili enega najbolj iskanih članov Al Kaide na afriškem kontinentu.
Oglej si celoten članek

Neimenovani ameriški uradnik v Washingtonu je razkril, da so napad izvedli pripadniki posebnih enot, ki so z dvema helikopterjema poleteli z ene od ladij mornarice ZDA. Iz zraka so napadli avtomobil, v katerem naj bi bili štirje pripadniki teroristične organizacije al Šabah. Med njimi naj bi bil tudi v Keniji rojeni Saleh Ali Saleh Nabhan, ameriški vojaki pa naj bi njegovo truplo odpeljali s sabo.

Napad se je zgodil v bližini mesta Barawe, približno 250 kilometrov od somalijske prestolnice Mogadiš. 28-letni Nabhan je bil dolgo časa na seznamu najboj iskanih teroristov, ki ga objavlja ameriški FBI, osumljen pa je organizacije napada s tovornjakom bombo na hotel v Keniji leta 2002, hkrati pa naj bi pripravil tudi neuspeli napad z raketometom na izraelsko potniško letalo, ki je poletelo iz kenijskega mesta Mombasa.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Bryan Whitman ni želel komentirati "kakršnekoli domnevne operacije v Somaliji".

Francozi zanikali vpletenost
Sprva so za napad osumili francoske komandose, vendar je predstavnik francoske vojske, admiral Christophe Prazuck, zanikal, da naj bi bili vpleteni njihovi vojaki: "To ni bila operacija francoske vojske." Dodal je, da je francoska vojska sodelovala pri odganjanju piratov od somalijske obale.

Pripadniki francoskih posebnih enot so se v preteklosti večkrat spopadli s pirati ali vojaki in poskušali rešiti francoske državljane. Spopad se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko je francoski svetovalec za varnost uspel pobegniti vojakom v Mogadišu, njegova sodelavca pa še vedno zadržujejo pripadniki skupine al Šabah. Poznavalci se bojijo, da se bodo za napad maščevali nad njim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.