"Ameriški veleposlanik mi ne bo ukazoval"

Foto: EPA
Foto: EPA
Češki predsednik Miloš Zaman zaprl vrata praškega gradu za ameriškega veleposlanika.
Oglej si celoten članek

Potem ko je ameriški veleposlanik na Češkem Andrew Schapiro kritiziral načrtovano udeležbo češkega predsednika Miloša Zemana na vojaški paradi v Moskvi 9. maja, je Zeman danes dejal, da so vrata praškega gradu, kjer je sedež češkega predsednika, za veleposlanika Schapira poslej zaprta.

Zeman se namerava - za razliko od več drugih evropskih voditeljev, ki so se temu zaradi ukrajinske krize odpovedali - udeležiti parade v Moskvi ob dnevu zmage.

Kot je pojasnil, želi na ta način izraziti hvaležnost Čehov, da jim ni treba več govoriti nemško. Pri osvoboditvi Češke v drugi svetovni vojni je namreč sodelovalo okoli 150.000 vojakov Rdeče armade.

Ne bo se pustil ukazovati veleposlaniku

Ameriški veleposlanik je konec marca na češki televiziji dejal, da se utegne zgoditi, da bo Zeman edini evropski voditelj, ki bo sodeloval na paradi. Dodal je, da sicer ni njegova stvar, da češkemu predsedniku govori, kaj naj stori in česa ne.

Zeman je danes za portal Parlamentnilisty dejal, da ne bo dopustil, da bi mu kateri koli veleposlanik ukazoval glede njegovih poti v tujino.

Ameriško veleposlaništvo današnje Zemanove izjave še ni komentiralo, predsednik češkega parlamenta Jan Hamacek pa je odziv predsednika države označil za neprimeren.

Zaradi načrtovane poti v Moskvo je Zeman deležen kritik češke opozicije in tudi dela vladajočih socialistov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.