Angela Merkel Francoisu Hollandu obljubila pomoč v boju proti IS

Foto: EPA
Foto: EPA
Merklova Hollandu obljubila hiter odgovor glede okrepitve boja proti IS.
Oglej si celoten članek

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Parizu obljubila hiter odgovor na prošnjo francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da bi Nemčija prevzela dodatne naloge v boju proti terorizmu. Poudarila je, da se je treba proti Islamski državi (IS) boriti z vojaškimi sredstvi.

Foto: EPA Merkel Hollande Hollande je Merklovo pozval, naj Nemčija naredi več v boji proti IS. "Upam, da bo lahko Nemčija storila še več v boju proti IS v Siriji in Iraku," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih v Parizu. Poudaril je, da morajo delovati na izvoru terorizma.

Merklova mu je odgovorila, da bo delovala hitro in ugotovila, kako bi lahko Nemčija prevzela "dodatne odgovornosti" v boju proti terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Močnejši bomo od terorja," je dejala.

Najprej v Mali

Nemčija je danes že napovedala, da bo v operacijo EU v Maliju poslala 650 dodatnih vojakov in s tem olajšala breme francoskim vojakom v boju proti džihadistom v tej afriški državi.

Foto: EPA Merklova v Parizu

Pred pogovorom sta Merklova in Hollande položila rožnato vrtnico na vse večji kup rož na Trgu republike v spomin na žrtve terorističnih napadov v Parizu 13. novembra.

Izrazila sta tudi upanje, da se bodo umirile napetosti med Rusijo in Turčijo po torkovi turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji.

Nazadnje še k Putinu

Hollande se je z Merklovo sestal v okviru vrste srečanj na najvišji ravni, katerih cilj je okrepitev boja proti IS v Siriji in Iraku po terorističnih napadih v Parizu. V ponedeljek se je tako srečal z britanskim premierjem Davidom Cameronom in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, v torek pa v Washingtonu z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

 V četrtek bo Hollande potoval še v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Z letalskimi napadi bodo nadaljevali

Sicer je francoski parlament danes podprl nadaljevanje francoskih letalskih napadov na položaje Islamske države v Siriji.

Obrambni minister Jean-Yves Le Drian je medtem sporočil, da so vse članice EU Parizu ponudile neposredno ali posredno vojaško pomoč, za katero je zaprosila po terorističnih napadih v Parizu.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:57 25. November 2015.

    Merklca tvoje maslo dobrodošlice za "intelektualce" je oz.bo pahnilo EU v srednji vek,enako se obnaša tut naš kosec,smetarček,kotalkar v glavnem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.