Angela Merkel priznala napake v boju s pandemijo

Foto: Epa
Foto: Epa
Nemška kanclerka zagovarja ukrepe za zajezitev pandemije, hkrati pa priznava nekatere napake.
Oglej si celoten članek

Angela Merkel se je včeraj skupaj s predsedniki vlad 16 nemških zveznih dežel dogovorila, da podaljšajo večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 7. marca. To pomeni, da bodo gostinski lokali in nenujne trgovine, muzeji in druge podobne ustanove ostali zaprti. Le frizerji bi se lahko odprli že 1. marca.

Bodo pa glede odpiranja vrtcev in šol odločale posamezne dežele, ne država. Dogovorili so se sicer, da jih bodo odpirali postopoma. Za več varnosti v učilnicah bodo poskrbeli hitri testi na novi koronavirus. Nemško ministrstvo za zdravje pa bo preverilo, ali bi lahko učitelje in vzgojitelje cepili prednostno.

Nemška kanclerka je pri tem priznala napake v boju zoper širjenje virusa po prvem valu, ki ga je Nemčija - kot poudarja Merklova - dobro prenesla. "Zatem pa nismo delovali dovolj dobro in dovolj hitro, ignorirali smo opozorila strokovnjakov," je priznala. 

Postavila se je v bran podaljšanju ukrepov in pri tem poudarila, da moramo pričakovati, da se bodo mutacije novega koronavirusa hitro širile. "Mutacije so zelo resna nevarnost," je poudarila. Opozorila je, da se več evropskih držav zaradi teh novih mutacij virusa že sooča z novim porastom okužb in velikim pritiskom na zdravstveni sistem.

Pritiski k odpiranju

Iz gospodarstva in tudi opozicije se sicer krepijo pozivi k večjemu sproščanju ukrepov, saj da stopnja novih okužb od novega leta vztrajno pada. Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner je opozoril, da so ljudje pričakovali več od Merklove in ministrskih predsednikov dežel, glede na to, kakšne velike obremenitve ti omejevalni ukrepi predstavljajo za posameznike in podjetja. "Ta pričakovanja pa so se končala z razočaranjem, saj so mnogi ljudje pričakovali več kot pa priložnost za novo frizuro," je dejal Lindner.

Voditeljica skrajno desne Alternative za Nemčijo Alice Weidel je dejala, da so vladni ukrepi za boj proti pandemiji "neustavni", saj da bodo trajali dlje od treh mesecev, kot je bilo sprva načrtovano. "Postranska škoda vaših metod zaklepanja in zapiranja dosega neizmerne razsežnosti," je dejala in opozorila, da je na tisoče podjetij in samostojnih podjetnikov na robu propada.

Slovenija Zdaj je uradno: Vlada napovedala veliko sproščanje ukrepov

Doslej že 63.635 smrti

V Nemčiji se glede sproščanja ukrepov odločajo na podlagi stopnje okuženosti na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Trenutno je ta številka pri 64,2, medtem ko je bila konec lanskega leta skoraj pri 200. Merklova pa se je s predsedniki deželnih vlad dogovorila, da se bodo sproščanja začela, ko bo ta stopnja okuženosti padla pod 35, navaja dpa.

V Nemčiji so sicer doslej potrdili več kot 2,3 milijona okužb z novim koronavirusom. Do četrtka so zabeležili tudi 63.635 smrti, navaja Inštitut Roberta Kocha.

Hrvaška Britanski sev tudi pri 3-letniku

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:43 11. Februar 2021.

    Eni so sposobni in imajo karizmo, drugi je pač Janez Janša. In ravno mi smo fasali slednjega.

  • 20:05 11. Februar 2021.

    No, tu se vidi razlika med Politikom in politikom. Na žalost je naš predsednik vlade velik le po fizičnem izgledu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.