Annana bo zamenjal alžirski diplomat

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Alžirski diplomat Lakhdar Brahimi bo nasledil Kofija Annana na položaju posebnega odposlanca Združenih narodov (ZN) in Arabske lige za Sirijo.
Oglej si celoten članek

Kofiju Annanu se mandat sicer izteče konec meseca, v začetku meseca pa je že napovedal, da ne želi več opravljati te naloge, ker mu zaradi blokad v mednarodni skupnosti ni uspelo doseči konca spopadov v Siriji.

Nadomestil ga bo 78-letni nekdanji alžirski zunanji minister Lakhdar Brahimi, ki je doslej že vodil nekaj odmevnih misij ZN, med njimi v Iraku in Afganistanu. Sodeloval je tudi pri pogajanjih za konec državljanske vojne v Libanonu.

Med drugim je bil Brahimi tudi Annanov posebni svetovalec, ko je bil ta še generalni sekretar ZN. Pristojen je bil za preprečevanje in reševanje konfliktov po svetu.

Prosil jih je za podporo

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je razdeljene velesile v Varnostnem svetu ZN že pozval, naj dajo novemu odposlancu močno, jasno in enotno podporo. "Nasilje in trpljenje v Siriji se mora končati," je še dejal v poslanici, ki jo je prebral njegov tiskovni predstavnik del Buey.

V Beli hiši pa so ZN že pozvali, naj podrobneje pojasnijo, kakšen mandat bo imel Brahimi. Sicer pa so ga ocenili za sposobnega in izkušenega diplomata. "Vendar pa moramo slišati več od ZN glede mandata novega položaja, ki ga bo zasedel Brahimi," je po poročanju AP dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.