Arabci množično kupujejo zemljišča v BiH

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na območju planine Vlašić so fizične osebe arabskega porekla pokupile že več kot 150 tisoč kvadratnih metrov zemljišč, na njih so zgradili dvajset novih hiš, gradijo tudi restavracijo. V Bosni in Hercegovini opozorilo: takšna praksa bi lahko imela slabe posledice za prihodnost države.
Oglej si celoten članek

Državljani arabskih držav so zaželi masovno kupovati zemljišča in hiše v Bosni in Hercegovini, med drugim tudi na planini Vlašić v osrednjem delu Bosne. Živahno dogajanje na nepremičninskem trgu je močno zvišalo cene na tem območju, danes piše sarajevski Dnevni avaz.

Arabci, ki že leta kupujejo nepremičnine na območju Sarajeva so svoje interese razširili na planino, poznano po svoji neokrnjeni naravi in potencialom za razvoj turizma. "Masovno kupujejo, vse kar vidijo," je za omenjeni dnevnik povedal Alem Mehić iz vasi Mudrike. Trdi, da so osebe arabskega porekla na planini kupile že več kot 150 tisoč kvadratnih metrov površin in zgradili dvajset novih hiš. Cene zemljišč so se posledično začele vrtoglavo višati.

Po odkupu zemljišč s strani domačinov Arabci nekatere najamejo za delovno silo. Ferzo Mehić iz vasi Odžak, ki je svojo hišo in zemljišče prodal za 40 tisoč evrov, je povedal, da mu je kupec dovolil, da še naprej biva v tej hiši, jo vzdržuje in varuje. Kupci prihajajo večinoma poleti.

Ta podatek potrjujejo tudi na Turistični skupnosti območja Srednje Bosne. "Ljudje arabskega porekla prihajajo v glavnem poleti, tu ostajajo od maja do oktobra," je povedal direktor skupnosti Miroslav Matošević.

Pranje denarja in prevare?

Masovni nakupi nepremičnin s strani arabskih kupcev so bili konec lanskega leta tudi predmet preverjanj s strani varnostnih agencij v Bosni in Hercegovini. Preiskava, ki jo je izvedla Služba za posle s tujci, ki deluje znotraj pristojnega ministrstva, je pokazala, da se s tovrstnimi posli ukvarja veliko število fantomskih podjetij, ki razpolagajo z minimalnim kapitalom, investirajo pa visoke zneske.

Decembra so preverjali delovanje 691 takšnih agencij, 499 jih niso našli na prijavljenih naslovih. Zaradi suma pranja denarja in ostalih prevar se je v nekatere primere zakopalo tudi državno tožilstvo.

Opozorilo uglednega profesorja

Na vse številčnejša poročanja o masovnih nakupih zemlje s strani arabskih državljanov se je med drugim odzval tudi ugledni profesor arabskega jezika in književnosti s Filozofske fakultete v Sarajevu Esad Duraković. Opozarja, da bi masovno kupovanje nepremičnin s strani Arabcev za BiH lahko imelo pogubne posledice.

Naval Arabcev je opisal kot "posebno strategijo, katere končni učinki se danes še ne vidijo, videli se bodo takrat, ko bo že prepozno".

Dnevni avaz pri tem spomni na prvo arabsko mesto v Bosni in Hercegovini Sarajevo Resort Osenik. Gre za naselje zaprtega tipa, ki je ograjeno z visoko ogrado, varuje ga zasebna varnostna agencija, vsi lastniki hiš v naselju so Arabci. Trenutno je v njem okrog 160 hiš, potekajo pa tudi gradnje novih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 18:19 3. Januar 2017.

    Na koncu je najbolje, da se kar predamo v šeriat in da menjamo ime v arabsko, ker če ne je …

  • 16:41 3. Januar 2017.

    Kakšno sovraštvo in nasilje, vam liberalcem je vse nasilje ko ubijajo našo tradicijo! Tako je kot sem rekla, imate same …

  • 14:56 3. Januar 2017.

    ali je bosanc ali musliman,kak je zdaj to

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.