Aretacije v Zagrebu

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Goran Mehkek / Cropix) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Drago Sopta/Cropix) Foto: Žurnal24
Policija je priprla že več kot 150 uglednih Zagrebčanov, ki se zavzemajo za ohranitev Varšavske ulice. Preprečiti želijo gradnjo podzemne garaže. Predsednik Josipović zgrožen.
Oglej si celoten članek

Od petih zjutraj je na Varšavski ulici v centru Zagreba potekal nenavaden spopad − policisti proti uglednim Zagrebčanom, predvsem kulturnikom. Več kot 150 jih je že pristalo za zapahi, nekatere so že spustili, druge so aretirali kar dvakrat, ker so se po prvem odhodu iz zapora vrnili na Varšavsko ulico protestirat. Trenutno v spopadu vodijo policisti in delavci, ki so s stroji začeli kopati za podzemno garažo.

Protestniki so za petek napovedali proteste pred strankama SDP in HDZ, saj menijo, da sta ravno ti dve stranki krivi za uničenje Varšavske ulice.

Oglasil se je tudi predsednik republike Ivo Josipović. Policiste je pozval, naj ne bodo nasilni, če aktivisti le mirno protestirajo. Dejal je, da je zgrožen nad tem, kar se dogaja v centru glavnega mesta.

Štiriletni boj
Aktivisti, povezani v združenje Ne damo Varšavske ulice, z mestnimi oblastmi že štiri leta bijejo boj z mlini na veter. V združenju deluje več društev, v katera so povezani arhitekti, urbanisti, pravniki, umetniki, ki svoja prizadevanja na kratko opišejo kot boj proti politični aroganci.

V prvi vrsti se ne strinjajo z načrti, ki bodo povsem spremenili podobo zagrebškega mestnega jedra.

Teodor Celakoski, eden izmed aktivistov, pojasnjuje, da zagotovo ne bodo pustili, da vprašanje skupnega interesa meščanov postane tretjerazredni problem, o katerem nihče ne želi govoriti. Pri tem je skupaj z ostalimi aktivisti izpostavil javnomnenjsko raziskavo, po kateri 86 odstotkov meščanov podpira njihova prizadevanja, saj je "jasno, da če bo do politične samovolje prišlo v Varšavski ulici, bo lahko tudi drugje".

Meščani so podpisovali tudi peticijo za ohranitev ulice; zbrali so več kot 50 tisoč podpisov.

Investitor se po drugi strani sklicuje, da ima vsa potrebna dovoljenja s strani mestnih oblasti in se na njihova prizadevanja ne ozira.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.