Aretirali 11 domnevnih teroristov

Foto: Žurnal24 Lokacija enega od stanovanj v Antwerpnu, kjer naj bi pripravljali teroristični n
V protiteroristični akciji v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem prijeli 11 osumljencev, ki naj bi pripravljali teroristični napad v Belgiji. Novačili naj bi tudi nove člane za čečensko teroristično organizacijo.
Oglej si celoten članek

V večmesečni preiskavi je sodelovalo več držav, prav danes pa so policisti preiskali deset stanovanj v treh državah in pridržali enajst osumljencev belgijske, nizozemske, maroške in ruske narodnosti.

Nemška policija je potrdila, da je na podlagi evropskega naloga za aretacijo v mestu Aachen prijela 31-letnega Rusa, ki ga bodo kmalu izročili Belgiji. Nizozemsko tožilstvo pa je v izjavi zapisalo, da so na podlagi zahteve belgijskih oblasti v Amsterdamu pridržali tri moške. Ostale so prijeli v belgijskem Antwerpnu.

Pripravljali domnevni napad na Belgijo

Po poročanju tujih agencij naj bi prijeti osumljenci pripravljali teroristični napad v Belgiji. ''Domnevali smo, da je tarča prav Belgija, le točnega kraja in časa napada nismo vedeli,'' je dejal belgijski tožilec Lieve Pellens. Člani organizacije naj bi komunicirali prek ekstremistične spletne strani Ansar al Mujahideen. Prijeti so osumljeni tudi novačenja novih članov za domnevno čečensko teroristično organizacijo, ki deluje na območju Čečenije, Dagestana in Ingušetije.

Groženj vse več
''Današnje aretacije niso povezane z nedavnimi opozorili o možnih terorističnih napadih v Nemčiji," je povedala tiskovna predstavnica nizozemskega nacionalnega koordinatorja za boj proti terorizmu Judith Sluiter.

Novi vodja nemškega policijskega sindikata Bernhard Witthaut pa je ob današnji akciji dejal, da nemški policisti nimajo primernega urjenja, ki bi jih usposobilo za primer terorističnega napada. Poudaril je, da so nemške varnostne sile dobro pripravljene na naravne nesreče, nikakor pa niso usposobljene za napad samomorilskega napadalca.

Tudi danske varnostne sile so danes sporočile, da obstajajo znaki, da tuje teroristične skupine pripravljajo napad na Dansko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stopnja nevarnosti napada sicer ostaja nespremenjena, je sporočila danska varnostno-obveščevalna služba (PET).

Prijeli tudi osumljene novačenja za džihad
Ločeno od protiteroristične akcije v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem, pa je belgijska policija danes v Bruslju prijela še 15 ljudi, osumljenih članstva v teroristični skupini, ki je novačila ljudi za bojevanje svete vojne, džihada, v Iraku in Afganistanu.

V tri-letni preiskavi so se policisti osredotočili na islamski center Assabyle v bruseljski četrti Molenbeek, ki že od 90.let minulega stoletja velja za zbirališče islamskih skrajnežev v Belgiji. Policisti so preiskali 17 stanovanj, so še sporočili z belgijskega tožilstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.