Aretirali tri ameriške muslimane

Foto: EPA
Foto: EPA
FBI aretiral tri osebe, ki so se nameravali pridružiti teroristom v Siriji in so tudi razmišljali o napadih v ZDA.
Oglej si celoten članek

Teden dni po vrhu Bele hiše o soočanju z nasilnim ekstremizmom, ko je predsednik ZDA Barack Obama razlagal, da so ameriški muslimani bolje vpeti v družbo kot evropski, je FBI aretiral tri ameriške muslimane, ki so se nameravali pridružiti teroristom v Siriji in so tudi razmišljali o napadih v ZDA.

Dva od treh sta nameravala poleteti iz New Yorka v Turčijo, ki je edina država, od koder je moč priti na območje Islamske države (IS) v Siriji. Iz Turčije bi 24-letni Abdurasul Hasanovič Jurabojev in 19-letni Ahror Saidahmetov odšla v Sirijo ter se pridružila borcem IS. 30-letni Abror Habibov pa bi obema pomagal z denarjem.

Niso državljani ZDA

Vsi trije osumljenci imajo stalno bivališče v ZDA, vendar niso državljani. Saidahmetov je Kazahstanec, ostala dva pa Uzbekistanca. Brooklynška zvezna tožilka Loretta Lynch, ki je v postopku potrditve za novo pravosodno ministrico ZDA je sporočila, da je dotok tujih borcev v Sirijo rastoča grožnja ZDA in zaveznikom.

Saidahmetova so ujeli na letališču JFK, preden je vstopil na letalo za Istanbul. Jurabojev je nameraval leteti čez mesec dni in so ga prijeli v Brooklynu. Habibova pa so vklenili na Floridi.

Grozi jim 15 let zapora

Vsi trije se na zveznem sodišču v Brooklynu soočajo z obtožnico zaradi podpore terorizmu in jim grozi kazen do 15 let zapora. Sodeč po številnih podobnih sodnih primerih, ki so jih ameriške oblasti doslej sprožile proti posameznikom, le zaradi govorjenja o naklonjenosti terorizmu, se trojici ne obeta milost.

Še posebej zaradi tega, ker so preiskovalci našli dokaze o razmišljanju o terorističnih napadih v ZDA. Preiskovalci so najprej vrgli oko na Jurabojeva, ki je na uzbekistanski spletni strani naklonjeni teroristom izrazil zvestobo idealom IS in se ponudil za mučenika.

Predlagal je, da bi ustrelil Obamo in pri tem umrl. Zanimalo ga je, če bi bil to primeren podvig za mučeništvo. Izrazil je prepričanje, da bi to vneslo strah v srca nevernikov. Prav tako je predlagal napad na turistični predel Brooklyna Coney Island.

Mati mu je zaplenila potni list

Preiskovalci so nato odkrili, da je Saidahmetov prijatelj Jurabojeva. Saidahmetova je v želji po pridružitvi teroristom ovirala njegova mati, ki mu je zaplenila potni list in je niso omajale niti sinove trditve, da želi obiskati njeno družino v Uzbekistanu.

Kasneje je nekako prišel do potnega lista in našel Habibova, pri kateremu je nekaj časa delal. Habibov je popravljal mobilne telefone in prodajal posodo po trgovskih centrih ameriškega juga. Sam ni imel želje po mučeništvu, bil pa je pripravljen pomagati Saidahmetovu z denarjem za pot v Turčijo.

Do sedaj prijeli 20 ljudi

Saidahmetov je glede na poročanje televizije CNN v primeru, da mami ne bi uspel izmakniti potnega lista, nameraval napasti policista, mu odvzeti orožje in neprebojni jopič ter potem napasti še več policistov in na koncu za povrh še sedež FBI.

FBI je doslej po ZDA polovil okrog 20 ljudi, ki so naklepali pot na Bližnji vzhod, da se pridružijo kateri od terorističnih skupin. Najbolj privlačna je IS, ki je tudi najbolj krvava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.