Aretirali že okoli 200 ljudi

Foto: Epa
Foto: Epa
Ruska policija je na današnjih protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na vzhodu države prijela več sto ljudi.
Oglej si celoten članek

Protesti so se najprej začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita, kjer je po navedbah privržencev Alekseja Navalnega na ulice odšlo več tisoč ljudi. Po podatkih organizacije OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, so aretirali okoli 200 ljudi v približno 20 mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aktivisti so danes objavili posnetke s protestov v Habarovsku, na katerem je videti policiste, kako pretepajo protestnike in jih potiskajo v policijska vozila. V tem mestu ljudje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa protestirajo tudi zaradi zaprtja priljubljenega nekdanjega guvernerja lani poleti.

Tudi v mestih Vladivostok in Irkutsk se je kljub nizkim temperaturam zbralo več sto protestnikov. Vzklikali so Mi smo oblast ter Putin je lažnivec, poroča dpa. Tudi v Vladivostoku naj bi bile aretacije nasilne - glede na posnetek agencije AFP so policisti tekli za protestniki in jih tepli z gumijevkami.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Župan napovedal, da bodo proteste ustavili

Foto: Reuters Aleksej Navalni V Moskvi, kjer se na protestih običajno zbere največ ljudi, se bodo demonstracije za izpustitev Navalnega po napovedih začele ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem). Tamkajšnja policija je že napovedala, da bo nemudoma ustavila vsakršno nedovoljeno zborovanje.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je napovedane proteste obsodil kot nesprejemljive sredi epidemije novega koronavirusa. Soproga Navalnega, Julija, je kljub temu prek Instagrama že napovedala, da se jih bo udeležila.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

Rusko tožilstvo je posvarilo državljane pred udeležbo na protestih v času pandemije covida-19, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj ne spodbujajo mladoletnikov k udeležbi na shodih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:34 30. Januar 2021.

    Navaljnemu napisati kazen 100.000 eur zaradi pretvarjanja in nepravičnega ter neupravičenega obtoževanja ostalih po naročilu zahoda.

  • 15:06 23. Januar 2021.

    Power to the People ....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.