Asad: Obama lahko ponudi samo laži

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so danes začeli uničevati zaloge kemičnega orožja in obratov za njegovo proizvodnjo v Siriji, so potrdili viri iz mednarodne misije v Siriji.
Oglej si celoten članek

V Sirijo je sicer ekipa, pred katero je težka naloga, saj naj bi bil sirski kemični arzenal ogromen, prispela v torek. Strokovnjaki OPCW in Združenih narodov so se na teren odpravili, potem ko so imeli v minulih dneh vrsto uspešnih sestankov s sirskimi vladnimi predstavniki. Iz hotela v Damasku, kjer so stacionirani, naj bi se odpeljali v konvoju šestih avtomobilov, opremljeni z neprebojnimi jopiči in v spremstvu sirskih varnostnih sil. Na katero lokacijo točno so se odpravili, ni znano.

Ekipa "je odšla na teren, kjer je začela s pregledom in uničevanjem" sirskega kemičnega orožja, je za francosko tiskovno agencijo AFP razkril neimenovani vir. "Danes je prvi dan uničevanja, ko bodo težka vozila zapeljala čez bojne glave izstrelkov, zračne kemične bombe ter mobilne in statične enote za mešanje in polnjenje ter jih tako uničila," je še dodal.

Predstavnik OPCW je sicer minuli teden razkril, da bodo z uporabo vseh "primernih metod" poskrbeli, da bodo vsi sirski obrati za proizvodnjo kemičnega orožja postali neuporabni. Dejal je, da bi v ta namen med drugim lahko uporabili eksplozivna sredstva ali pa obrate zalili z betonom. V petek je OPCW sporočil, da jim je Damask v skladu z nedavno sprejeto resolucijo Varnostnega sveta ZN posredoval "dodatne informacije" o svojem programu kemičnega orožja. Generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu je pojasnil, da gre pri novi predložitvi podatkov za "dodatek k že predloženemu" s strani sirskega režima 21. septembra. 20-članska misija organizacije OPCW, ki ima sedež v nizozemskem Haagu, poteka v skladu z ameriško-ruskim načrtom, ki ga je z resolucijo potrdil tudi VS ZN. Načrt predvideva uničenje vsega kemičnega orožja v Siriji do sredine prihodnjega leta.

Ogromne količine orožja

Do dogovora med ZDA in Rusijo je prišlo po uporabi kemičnega orožja na obrobju sirske prestolnice Damask 21. avgusta, za katero je Washington obtožil režim predsednika Bašarja al Asada in zagrozil z vojaškim posredovanjem. V kemičnih napadih, ki so jih potrdili tudi inšpektorji ZN, je takrat umrlo na stotine ljudi.

Sirski kemični arzenal naj bi zajemal več kot tisoč ton strupenih plinov sarin in iperit ter drugih prepovedanih kemikalij, ki so shranjene na 45 različnih lokacijah po državi. Tokrat je prvič, da se OPCW sooča z nalogo uničenja kemičnega orožja v neki državi, v kateri medtem divja krvava državljanska vojna. Da razpolaga s kemičnim orožjem, je režim v Damasku prvič priznal julija lani, ko je tudi priznal, da bi ga lahko uporabil ob morebitni tuji vojaški intervenciji v državi, a nikoli proti lastnim ljudem, spominja AFP. Sirija je nato septembra po dogovoru med ZDA in Rusijo pristopila h konvenciji ZN o kemičnem orožju in pristala na uničenje kemičnega arzenala.

Foto: Reuters Bašar al Asad sirijski predsednik Asad: "Naj bo Nemčija posrednik"

Sirski predsednik Asad je v pogovoru za nemški tednik Spiegel, objavljenem danes v spletni izdaji in v ponedeljkovi tiskani izdaji časnika, medtem ponovil, da bo spoštoval dogovor o kemičnem orožju. Kot je dejal, bodo strokovnjakom OPCW omogočili popoln dostop in vso dokumentacijo, do uničenja pa bodo to orožje "zelo dobro varovali". Obenem je Asad znova zavrnil obtožbe, da so njemu zvesti vojaki uporabili kemično orožje, in je krivdo za kemične napade v Siriji pripisal upornikom. Kot je dejal, ameriški predsednik Barack Obama nima niti najmanjšega dokaza o tem, da je sirski režim uporabil kemično orožje. "Vse, kar lahko ponudi, so le laži," je zatrdil. Asad je tudi podvomil v poročilo inšpektorjev ZN, da so bile 21. avgusta pri Damasku uporabljene rakete s kemičnim orožjem. Kot meni, so sarin tam odvrgli sami uporniki.

Poleg tega je Asad v pogovoru nakazal, da bi Nemčija lahko prevzela vlogo posrednice v prizadevanjih za končanje krvave vojne v Siriji. Kot je namreč izjavil, bi z navdušenjem sprejel morebitne odposlance iz Nemčije. A nemški zunanji minister Guido Westerwelle je že zavrnil morebitno mediacijsko vlogo Nemčije v sirskem konfliktu. Asad je za Spiegel sicer še priznal, da je tudi on sam naredil določene napake. "Bile so osebne napake. Vsi delamo napake. Tudi predsednik dela napake," je dejal in dodal, da nikoli nima ena stran stoodstotno prav in druga stoodstotno narobe, ampak so vedno prisotni "odtenki sive". Medtem ko je bil zelo oster do Zahoda, ki da celo raje zaupa Al Kaidi kot njemu, je Ruse označil kot "resnične prijatelje", ki bolje od drugih razumejo, kaj se v Siriji dejansko dogaja.

Novo upanje

Novo ozračje sodelovanja mednarodne skupnosti glede Sirije v zadnjih tednih je vzbudilo upe, da bi lahko v Ženevi sedaj vendarle pripravili novo konferenco o tem, kako končati prelivanje krvi v Siriji, ki je terjalo že več kot 115.000 življenj.

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige Lakdar Brahimi je glede tega danes za francoske medije dejal, da vse strani poziva, naj se v drugi polovici novembra zberejo v Ženevi. Sirski režim in upornike je pozval k mirovnim pogovorom brez postavljanja "pogojev vnaprej".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.