Assange naj gre na Švedsko

Foto: Žurnal24 Julian Assange. (Foto: Reuters)
Britansko sodišče odločilo, da prvi obraz WikiLeaksa lahko izročijo Švedski. Assange se še ne bo predal – na odločitev sodišča se namerava pritožiti.
Oglej si celoten članek

Za razvpitega Juliana Assangea je sodišče v Veliki Britaniji odločilo, da ga lahko izročijo Švedski. Tam ga bremenijo spolnih zločinov, dve ženski ga obtožujeta posilstva in spolnega nadlegovanja, čeprav uradno obtožnica še ni bila izdana.

39-letnik obtožbe vseskozi zanika, prepričan je, da so politično motivirane. S tem naj bi se mu maščevali zaradi objave depeš, ki so konec minulega leta zamajale mednarodno diplomacijo, predvsem ameriško.

Pritožil se bo
Assangeevi zagovorniki so izročitvi vseskozi nasprotovali, saj so prepričani, da na Švedskem ne bi bil deležen poštenega sojenja. Poleg tega bi ga Švedska lahko kasneje izročila Združenim državam Amerike, kjer bi mu lahko sodili zaradi obtožb, povezanih z WikiLeaksom. Dosodili bi mu lahko celo smrtno kazen.

Assange se bo na odločitev sodišča pritožil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.