Assange ni več osumljen posilstva

Foto: Žurnal24 Julian Assange (Foto: Reuters)
Kmalu zatem, ko so ustanovitelja WikiLeaksa osumili posilstva, so s tožilstva sporočili, da so umaknili tiralico.
Oglej si celoten članek

Le nekaj ur potem, ko je v javnost prišlo, da je švedsko tožilstvo izdalo tiralico za ustanoviteljem spletne strani WikiLeaks Julianom Assango, je tožilstvo, da tiralico umika. Umaknili so jo, ker je bila osnovana na neutemeljenih obtožbah.

Pred tem je tožilstvo sporočilo, da ga iščejo zaradi dveh ločenih primerov, pri čemer se eno nanaša na sum storitve posilstva na Švedskem. Iz urada generalne državne tožilke Eve Finne so nato danes sporočili, da je "prišla do ugotovitve, da Julian Assange ni osumljen posilstva" in da je zato tožilka umaknila tiralico. Drugih podrobnosti niso sporočili.

"Želijo mu škodovati"
Osumljenčeva kolegica Kristinn Hrafnsson je povedala, da gre za neupravičen pregon. "O obtožbah ni vedel ničesar, vse dokler tega ni prebral v desničarskem tabloidu Expressen," je dejala. "Obstajajo močne organizacije, ki želijo škodovati WikiLeaksu," je dodala.

Assange je prejšnji teden na novinarski konferenci v Stockholmu napovedal, da bodo "v nekaj tednih" objavili še okoli 15 tisoč tajnih dokumentov o vojni v Afganistanu. WikiLeaks je že 25. julija objavil prek 76 tisoč dokumentov, ki so razkrili slabšanje razmer v Afganistanu. Razkritje tajnih dokumentov, ki pokrivajo obdobje med letoma 2004 in 2010, je razjezilo ZDA in še posebej Pentagon, kjer so že uvedli preiskavo o odtekanju dokumentov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.