Assange že na svobodi

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Britansko sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva. Assangeovi odvetniki so plačali varščino in ustanovitelj WikiLeaksa je že na prostosti.
Oglej si celoten članek

Britansko sodišče je danes obravnavalo pritožbo na odločitev sodnika, da Juliana Assangea izpustijo na prostost, če plača varščino. Ta znaša 282 tisoč evrov, poleg tega pa je moral 39-letnik izročiti še svoj potni list, sprejeti elektronsko zapestnico in privoliti v policijsko uro.

Assange na prostosti: oglejte si galerijo.

Višji sodnik Duncan Ouselay je po uri in pol zasliševanja omogočil Assangeu, da gre po plačilu varščine na prostost. Na njegovo odločitev se ni več možno pritožiti. Assangeov odvetnik Mark Stephens je sicer izrazil strah, da bi urejanje birokracije utegnilo podaljšati Assangeovo bivanje v zaporu še za eno noč, a je vse potekalo tekoče- ustanovitelj WikiLeaksa je tako že na prostosti. Pri zbiranju denarja za plačilo varščine so pomagali številni, ki so ustanovitelja WikiLeaksa podpirali že v preteklosti.

V prvi izjavi za javnost je Assange napovedal, da si želi nadaljevati začeto delo ter da bo dokazal svojo nedolžnost. "Dobro je dihati svež zrak v Londonu," je najprej dejal.

Zapleti pred odločitvijo
V javnost so sicer pred to odločitvijo prišle informacije, da za vsemi zahtevami stoji Velika Britanija in ne Švedska. Še v torek so mediji poročali, da je britansko tožilstvo ravnalo le kot uradni predstavnik švedskih oblasti, danes pa je uradni govorec švedskega tožilstva dejal: "Odločitev za pritožbo glede izpustitve Assangea proti varščini je popolnoma britanska odločitev. Švedske oblasti s tem niso imele nobenega opravka."

Njegovi odvetniki so se razumljivo na to novico odzvali z ogorčenjem, saj so jim na britanskem tožilstvu še ta teden zatrjevali, da so bili Švedi tisti, ki so zaprosili, naj Assange še naprej ostane v zaporu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.