Atene bolj gostoljubne do Angele Merkel

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Atenah izrazila trdno prepričanje, da bo Grčija izšla iz krize po letih težkih varčevalnih reform.
Oglej si celoten članek

"Trdno sem prepričana, da ima država po zelo, zelo težki fazi brezmejne možnosti, ki jih še ni izkoristila," je dejala skupini mladih grških podjetnikov ob začetku nekajurnega obiska.

To je njen drugi obisk v Atenah od težke dolžniške krize, ki je prizadela Grčijo pred štirimi leti, namen pa je pozdraviti reformna prizadevanja.

Do obiska prihaja dan po tem, ko se je Grčija po štirih letih v četrtek vrnila na kapitalske trge in z izdajo petletnih obveznic po 4,75-odstotni letni obrestni meri zbrala tri milijarde evrov.

Merklova je še dejala, da je prišla, da bi se pogovarjali o napredku, ki so ga dosegli, pa tudi o skrbeh Grkov.

Ulične reprize ni bilo

Ob njenem obisku je policija postavila močan policijski kordon okoli hotela v Atenah in sedeža vlade, kjer se bo Merklova sestala z grškim premierom Antonisom Samarasom.

Foto: Reuters Angela Merkel S tem želijo predvsem preprečiti protestnikom proti varčevalnim in drugim protikriznim ukrepom, da bi se približali nemški kanclerki, a so stroge varnostne ukrepe uvedli tudi dan po tem, ko je v četrtek v Atenah pred grško centralno banko eksplodiral močan avtomobil bomba. Žrtev eksplozija sicer ni zahtevala, saj so neznanci medije po telefonu pred tem nanjo obvestili in so območje pravočasno izpraznili.

Proteste proti Merklovi načrtujejo levičarske skupine, saj jo v Grčiji vidijo kot glavno zagovornico varčevalnih ukrepov, ki so jih v zadnjih štirih letih uvedli po Evropi, v prvi pa v Grčiji.

Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada. Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, ker se je to izkazalo za premalo, pa je leta 2012 dobila še 130 milijard evrov pomoči. Ob tem ji je zasebni sektor odpisal še za več kot 100 milijard evrov dolga. Iz drugega programa naj bi sredozemska država izstopila konec letošnjega leta, a bo verjetno potrebovala še prehodno podporo.

Oktobra leta 2012, ko je Merklova prvič v času krize obiskala Atene, je policija s solzivcem razgnala protestnike, ki so hoteli podreti kovinsko ogrado pred parlamentom le nekaj ulic daleč od kraja, kjer se je sestala s Samarasom. Takrat je Merklovo na trgu Sintagma pred parlamentom pričakalo kakih 30.000 ljudi, ki so bili med drugim opremljeni s slikami kanclerke v uniformi častnika enot SS in s Hitlerjevimi brčicami.

Enega od današnjih protestov organizira radikalna levičarska stranka Siriza, ki odločno nasprotuje varčevalnim ukrepom. Njen vodja Aleksis Cipras je kandidat za predsednika Evropske komisije na majskih evropskih volitvah.

Cipras je za avstrijsko televizijo ORF danes dejal, da se morajo Grki paziti daril Merklove in da varčevalni ukrepi, ki so Grčijo pahnili v recesijo, grozijo vsej Evropi.

"Zdravilo, ki je bilo izbrano za Grčijo, je bilo za državo bolj pogubno od bolezni ... soočeni smo z dezintegracijo družbe in humanitarno krizo ter nismo dosegli nobenega od proračunskih ciljev," je opozoril.

Po letih recesije naj bi Grčija letos znova beležila gospodarsko rast. Vendar pa brezposelnost še vedno presega 27 odstotkov, med mladimi jih je brez dela kar 60 odstotkov. Skoraj četrtina prebivalstva živi na robu revščine, bruto domači proizvod se je skrčil za četrtino, prihodki gospodinjstev za kar tretjino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.