V šole šele septembra: Spet bodo odprte, ko bomo vedeli, da so naši otroci varni

Foto: Epa Fotografija je simbolična
Foto: Epa Fotografija je simbolična
Sosednji Avstrija in Italija napovedujeta nove ukrepe. Medtem ko v Avstriji nameravajo po veliki noči omiliti ukrepe zaradi covida-19, v Italiji razmišljajo, da bi šole odprli šele septembra.
Oglej si celoten članek

Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa. Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Od 1. maja pa bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gastronomijo bi lahko zagnali do sredine maja. V vseh trgovinah, kot tudi frizerskih salonih, bodo morali tako zaposleni kot tudi stranke nositi zaščitno opremo. V prostorih se bo lahko nahajalo le omejeno število strank.

Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, je dodal. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Hiter in omejevalen odziv nam daje sedaj možnost, da hitreje pridemo ven iz te krize," je povedal Kurz. "Ampak samo, če se bomo še naprej strogo držali vseh ukrepov in držali skupaj, tako kot je bilo doslej," je dodal.

Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo. "Ostanite tesno skupaj z ljudmi, s katerimi stanujete," je povedal.

Avstrija je ena prvih držav v Evropi, ki namerava v boju proti koronavirusu omiliti svoje ukrepe že takoj po veliki noči. Tudi na Danskem je premierka Mette Frederiksen napovedala, da bodo verjetno po veliki noči postopoma omilili ukrepe. Točnega načrta ni predložila. Češka pa razmišlja o nekaterih izjemah za trgovine.

V Avstriji so po uradnih podatkih ministrstva za zdravje do danes zjutraj potrdili 12.008 primerov okužb, umrlo pa je 220 ljudi. Od sobote dnevno ozdravi več ljudi, kot pa potrdijo novih primerov.

Foto: Epa koronavirus italija šola

V šole šele septembra

Italijanska vlada razmišlja, da bi šole spet odprli šele septembra. Če bi še vedno obstajala nevarnost epidemije, bi morali uvesti ukrepe za distanciranje šolarjev v učilnicah, je v nedeljo v televizijskem intervjuju dejala ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

"Šole bodo spet odprte, ko bomo vedeli, da so naši otroci varni. Držimo se predpisov zdravstvenih oblasti," je povedala ministrica.

V Italiji so šole, vrtci in univerze zaprte od 5. marca. Vsi šolarji bodo letos zaradi izrednih razmer avtomatsko napredovali v višji razred prihodnje šolsko leto. To namreč dovoljuje uredba ministrstva, ki jo bodo predvidoma potrdili ta teden. Prehod v višji razred bi tako bil mogoč tudi za učence s slabimi ocenami, ki pa bi ob začetku novega šolskega leta morali obiskovati dodatne ure pouka.

Glede mature je v igri več scenarijev. Če bi šole odprli do 18. maja, bi lahko osrednjo maturo iz italijanščine opravili po načrtih 17. junija. To je edini del mature, ki poteka enako po celi državi. Druga preverjanja ob zaključku pa bi organizirale interne komisije. Če šol ne bodo odprli do sredine maja, pa bi maturo opravili ustno, mogoče celo preko spleta.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:01 7. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 01:16 7. April 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • 19:53 6. April 2020.

    ja in kaj potem, bomo celo zivljenje maske nosili v javnosti?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.