Avstrija: Staršem zaporna kazen, ker so otroke urili za IS

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Avstrijsko sodišče je dva para obsodilo na večletne zaporne kazni, ker sta otroke odpeljala v Sirijo in jih tam urila za džihadiste.
Oglej si celoten članek

Para sta decembra 2014 odpotovala v predel Sirije, ki ga je nadzorovala tako imenovana Islamska država, in s seboj odpeljala vseh osem otrok. Najmlajši otrok je takrat štel komaj dve leti. 

Otroci so bili podvrženi 'treningu', ki ga islamisti namenjajo svojim rekrutom. Gledati so morali grozljive posnetke mučenj in umorov. Sedemletni deček je bil priča obglavljenju nekega moškega, drugi je prestal urjenje z orožjem. 

Moška naj bi se v Siriji urila z borci IS. Eden od staršev je na sodišču zanikal, da bi bil član IS. Dejal je, da je v Siriji delal kot maser poškodovanih borcev. "V mošeji v Gradcu sem slišal, da lahko tam živiš skladno z islamom in da so ženske in otroci tam svobodni," je dejala 49-letni moški. V Siriji naj bi nameraval biti samo 10 do 12 dni. 

V Siriji so ostali do aprila 2016, ko so pobegnili v Turčijo, ta pa jih je izročila Avstriji. Po vrnitvi je socialna služba paroma odvzela otroke.

Vsi štirje starši so bili obtoženi, ker naj bi pripadali teroristični organizaciji ter zanemarjali otroke. Trije so bili obsojeni na 10 let zapora, ena od žensk pa na devet, ker je priznala krivdo. Trije so po narodnosti iz Bosne, ena od mater pa je Avstrijka, ki se je spreobrnila v islam. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:06 7. Junij 2017.

    ta islamski gnoj je treba ves poslat k alahu ... koran in islam pa strogo prepovedat pa vse džamije podsret …

  • 03:22 7. Junij 2017.

    Izžente SLO muftijo , ki svojo ženo zanmaskira, kot da gre ropat banko , sam pa v hlaćah in vsemu …

  • 19:37 6. Junij 2017.

    cmerar je ob največjem valu migrantov izjavil:" A zdej se bomo pa že otrok bali ?"<br />cmeralistični populizem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.