Avstrijci bodo morali še enkrat na volišča

Foto: EPA
Foto: EPA
Avstrijsko ustavno sodišče je danes zaradi nepravilnosti razveljavilo predsedniške volitve.
Oglej si celoten članek

Na volitvah, ki so potekale 22. maja, je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen s tesno razliko premagal kandidata svobodnjakov (FPÖ) Norberta Hoferja. Predsedniške volitve v Avstriji bo tako treba ponoviti.

"Volitve so temelj naše demokracije," je ob razglasitvi sodbe poudaril predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger. Varovanje teh temeljev pa je prvovrstna dolžnost ustavnega sodišča, je poudaril ob javni razglasitvi odločitve.

"Z odločitvijo, ki jo zdaj sporočam, ni nihče poraženec in nihče zmagovalec," je še poudaril. "Služiti mora zgolj enemu cilju - povrnitvi zaupanja v našo pravno državo in s tem krepitvi naše demokracije." 

Sporni rezultati volitev

Za svobodnjake je bil sporen rezultat volitev po pošti. Ker so menili, da je prišlo do več nepravilnosti, od predčasnega odprtja kuvert z glasovanja po pošti do štetja glasovnic, so se pritožili na ustavno sodišče. 

Ustavno sodišče je obravnavo pritožbe začelo 20. junija, pri tem pa je zaslišalo 67 prič. Odločitev bi moralo sodišče sporočiti do 6. julija, da bi novi predsednik lahko dva dni kasneje potem zaprisegel, a so sodniki včeraj sporočili, da bo odločitev znana že danes. 

Razlika le 30.863 glasov

Razlika med 54-letnim Hoferjem in 72-letnim Van der Bellnom je bila na koncu le 30.863 glasov v korist slednjega. Sprva je imel Hofer sicer minimalno prednost, a ko so začeli šteti okoli 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, so te prevesile tehtnico v korist Van der Bellna.

Predsedniške posle bodo skladno z avstrijsko zakonodajo po 8. juliju, ko se izteče mandat sedanjemu predsedniku Heinzu Fischerju, prevzeli trije predsedniki avstrijskega parlamenta. 

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.