Bakterija "črna smrt" iztrebljena

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bakterija, ki je sredi 14. stoletja povzročala tako imenovano bolezen črno smrt in pomorila več milijonov Evropejcev, naj bi bila iztrebljena, kažejo rezultati zadnje študije.
Oglej si celoten članek

Da bi znanstveniki natančno ugotovili, kaj je bilo krivo za nastanek te smrtonosne bolezni, so izkopali več kot sto trupel iz tistega časa, ki so bila pokopana v Londonu. Avtor študije Hendrik Poinar iz univerze v Ontariu je dejal, da je črno smrt zakrivil sev bakterije Yersinia pestis, ki tudi danes povzroča bolezni. Glede na to, da se sev omenjene bakterije, najden v truplih, razlikuje od njene moderne različice, znanstveniki domnevajo, da je povzročiteljica črne smrti iztrebljena.

Bolezen kuge sicer poznamo tudi danes. Na vsakih nekaj let se tako med drugim pojavi tudi v ZDA, leta 2009 pa je morala kitajska vlada deset dni po izbruhu bolezni zapreti eno izmed mest v provinci Qinghai, poroča ameriški portal MSNBC. Znanstveniki ob tem pravijo, da sodobne kuge nikakor ne moremo enačiti s tisto iz 14. stoletja, saj naj bi bila takratna podobna sedanjemu virusu ebola.

Howard Markel iz univerze v Michiganu pozdravlja rezultate študije, a ob tem izraža skrb, da bi zaradi takšnih odkritij danes manj napora vložili v uničevanje in preprečevanje novih okužb. Kljub temu, da je bakterija iz 14. stoletja iztrebljena, na človeka danes še vedno prežijo njene še vedno nevarne sodobne različice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.