Bakterija: na Švedskem umrla ženska

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
V Nemčiji je bakterija Ehec terjala že 14 žrtev, na Švedskem pa prvo žrtev. Španija zanika, da bi se bakterija razvila pri španskih kmetih. Obstaja možnost, da se je razvila na poti v Nemčijo.
Oglej si celoten članek
Ob inšpekcijskih pregledih je bilo ugotovljeno, da živila spornih španskih pridelovalcev v Slovenijo niso bila distribuirana.

V Nemčiji je zaradi bakterije Ehec umrlo že 14 ljudi. Včeraj so o smrtnih žrtvah poročali tudi iz zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija ter dežel Mecklenburg - Pomorjansko in Schleswig - Holstein. Vse razen dveh smrtnih žrtev so ženske, skoraj vse pa prihajajo s severa Nemčije.

Zaradi okuženih kumar so se na kriznem sestanku sestali ministrica za potrošnike Ilse Aigner, minister za zdravje Daniel Bahr, strokovnjaki ter predstavniki deželnih in lokalnih oblasti.

Hrvaški epidemiologi ne izključujejo možnosti, da bi se z bakterijo Ehec okužena zelenjava znašla tudi na policah hrvaških prodajalcev, a epidemije ne pričakujejo.

Državljanom priporočajo, naj zelenjavo in sadje dobro operejo, saj bakterija ni prisotna v sadežih, temveč na njih, in bi jo voda morala odstraniti.

Po srečanju je predsednik Inštituta Robert Koch Reinhard Burger povedal, da se bo širjenje bakterije Ehec po ocenah strokovnjakov še okrepilo in terjalo nova življenja: "Tudi nadaljnjih smrtnih žrtev ne gre izključiti, saj so precej verjetne."  Poudaril je še, da je več kot očitno uživanje surove zelenjave na severu Nemčije zelo nevarno, zato vsa opozorila ljudem v zvezi s tem za zdaj ostajajo. Ali so bili z opozorili uspešni, se bo pokazalo šele ta teden, saj je doba med okužbo z nevarno bakterijo in izbruhom bolezni dolga.

Na univerzitetni kliniki v nemškem Münstru so razvili tudi hiter test, s katerim je mogoče prisotnost bakterije Ehec preveriti na sami zelenjavi. Na žalost je to mogoče le v laboratorijih.

Umrla tudi Švedinja
O prvi smrtni žrtvi zaradi bakterije poročajo tudi iz Švedske. Umrla je ženska, ki je bila stara med 50 in 60 let. Kot poroča agencija AFP, je bila ženska na dopustu v Nemčiji in je umrla po prihodu domov.  Za bakterijo je zbolel tudi njen mož, a ima le lažje simptome bolezni.

Španci zavračajo krivdo
Španske oblasti pa so napovedale, da bodo zahtevale odgovor Evropske unije za škodo, ki jo je povzročila panika zaradi domnevno okužene zelenjave iz te države. Kot je poudarila španska ministrica Rosa Aguilar, je treba krivca iskati v Nemčiji in ne v Španiji.

"Nezadovoljni smo z načinom, na katerega se je Nemčija soočila s to krizo,"
je poudarila ministrica in dodala, da so krivdo v Berlinu "brez enega samcatega dokaza" pripisali španskim kmetom. Lahko bi se bakterija razvila tudi na poti v Nemčijo, saj v Španiji ne beležijo okužb z omenjeno bakterijo, oziroma so jih opazili le pri dveh Špancih, ki sta se okužila v Nemčiji.

Rusija že prepovedala uvoz
Okužene kumare so zasledili tudi v Avstriji, na Češkem, Danskem, v Franciji, na Madžarskem in v Luksemburgu. 

Za prepoved uvoza zelenjave iz Španije, kot tudi iz Nemčije, se je že odločila Rusija in opozorila, da se lahko zgodi, da bodo ukrep razširili na celotno Evropsko unijo, Belgija pa se je odločila za prepoved uvoza španskih kumar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.