Barikade na Kosovu, šole so zaprte. Vučić se pripravlja na napotitev vojske.

Foto: Profimedia Kosovo Foto: Profimedia Kosovo Foto: Profimedia Kosovo Foto: Profimedia Kosovo
Medtem EU poziva k umiritvi razmer.
Oglej si celoten članek

Barikad na severu Kosova v ponedeljek kljub zahtevam veleposlaništev ZDA in Velike Britanije v Beogradu in Prištini ter vnovičnemu pozivu EU, naj obe strani zmanjšata zadnje napetosti, niso odstranili.

Predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo srbska vlada v četrtek sprejela odločitev o pošiljanju zahteve kosovskim silam (KFOR) za zagotovitev prisotnosti srbskih sil na severu Kosova.

O "nevarnem naraščanju napetosti na Kosovu" danes razpravljajo tudi zunanji ministri Evropske Unije.

"Na zasedanju zunanjih ministrov EU sem poudarila, da si morata tako Srbija kot Kosovo konstruktivno prizadevati za umiritev razmer. Kosovo bi moralo nemudoma prenehati s policijskimi akcijami, Srbija pa bi morala uporabiti svoj vpliv za odstranitev ovir in vrnitev v institucije," je pojasnila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vodja evropske diplomacije Josep Borrell je Beograd in Prištino pred srečanjem pozval k sprostitvi napetosti ter opozoril, da so barikade na Kosovu in napadi na pripadnike Eulexa nesprejemljivi ter da se morata obe strani vrniti k dialogu. Že tretji dan zapored tovornjaki in druga vozila še naprej stojijo kot ovire na več glavnih cestah na severu Kosova, ki vodijo do dveh mejnih prehodov s Srbijo, oba pa zaradi protestov ostajata zaprta za promet in pešce. Srbi medtem zahtevajo izpustitev nekdanjega policista, ki ga je aretirala kosovska policija.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:13 13. December 2022.

    Na kosovem še prdnit ne smejo, če jim tega ne dovolijo ZDA :) .. Glavni vzrok tega provociranja pa je, …

  • 07:46 13. December 2022.

    Balkanski kotel zopet vre!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.