Beguncem metali hrano kot živalim

Foto: EPA
Foto: EPA
Humanitarka skrivaj posnela grozljivo dogajanje v begunskem centru Röszke na Madžarskem. Slovenija bo na Madžarsko vrnila 14 beguncev, ki so včeraj ilegalno prečkali mejo pri Lendavi.
Oglej si celoten članek

Avstrijski prostovoljci so v begunskem centra Röszke na Madžarskem skrivaj posneli pretresljivo dogajanje. "Bilo je, kot da bi hranili živali v ogradi. Kot Guantanamo v Evropi," je opisal en od prostovoljcev.

 

Posnetki prikazujejo skupino okoli 150 ljudi, ki jim policisti s čeladami in higienskimi maskami mečejo hrano. Množica lačnih ljudi se preriva in bori za vsak sendvič, med njimi tudi ženske in otroci.

"Bilo je precej nečloveško in veliko pove tudi o teh ljudeh, ki se kljub vsemu niso stepli za hrano, čeprav so bili jasno zelo lačni," je povedala avstrijska prostovoljka Michaela Spritzendorfer, ki je dogajanje skrivaj snemala.

V begunskem centru Röszke vladajo nečloveški pogoji, na kar opozarja tudi agencija Združenih narodov za begunce. Madžarska pa je zaradi trdega odnosa do beguncev in gradnje ograje in zidu na meji s Srbijo tarča kritik tudi številnih držav Evropske unije, zlasti Nemčije. V torek bo Madžarska na mejo poslala še vojsko, vsem, ki bi mejo ilegalno prečkali, pa grozi tri leta zapora.

Bo ograjo gradila tudi Makedonija?

O gradnji ograje na meji razmišlja tudi Makedonija, je sporočil zunanji minister Nikola Poposki."Makedonija bo potrebovala ali vojake ali zid ali kombinacijo oboojega," pravi Poposki, ki pojasnjuje, da si Makedonija prizadeva registrirati vse migrante, torej izpolniti zahteve EU, ko pa skuša nadzirati mejo in zaustaviti ljudi, naleti na negativen mednarodni odziv. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.