Begunci na otoku Lezbos: "Čudim se, da še nihče ni zmrznil!"

Foto: EPA
Foto: EPA
Snežni metež prekril šotorišče s štiri tisoč begunci na grškem otoku Lezbos. Usoda otrok, žensk in starejših brez zimskih oblačil negotova. "Čudim se, da še nihče ni umrl," poudarja domačinka in prostovoljka Philippa Kempson, ki je na spletu objavila video posnetek razdejanja.
Oglej si celoten članek

Sneg je v preteklih dneh povsem prekril begunski center Moria na grškem otoku Lezbos, kjer se zadržuje okoli štiri tisoč ljudi. Po navedbah agencije združenih narodov za begunce bodo zaradi nevzdržnih razmer preselili 120 žensk, otrok in starejših preselili v hotele.

Čeprav grške oblasti zagotavljajo nasprotno, prostovoljci poudarjajo, da številni prebežniki še vedno nimajo strehe nad glavo in morajo živeti v šotorih.

Foto: EPA Lesbos begunci sneg

"Beguncev in prebežnikov, ki bi morali živeti na mrazu, ni več," je včeraj dejal grški minister za migracije Yiannis Mouzala in poudaril, da v šotorih živi le še peščica beguncev v Solunu in Atenah.

Šotorišče uničil sneg

Prostovoljka in domačinka z grškega otoka Lezbos je objavila video posnetek tamkajšnjega begunskega centra, ki ga je povsem prekril sneg in uničil številne šotore.

"Čudim se, da se nihče ni umrl," je povedala Kempsonova, ki skupaj z možem že drugo leto pomaga prebežnikom. Letošnja zima je po njihovih besedah najhujša v zadnjih 15 letih.

Številni ljudje, ki živijo v begunskem središču, nimajo zimskih oblačil in obutve, zato so zdravniki obravnavali več primerov podhladitve.

"Vreme je že kar nekaj časa grdo, temperature so nizke. Ljudje pa mislijo, da je v Grčiji večno poletje. Žal ni tako," poudarja Ella Carlquist, ustanoviteljica humanitarne organizacije Združena pomoč.

"Begunci postajajo brezdomci brez prihodnosti!"

Lia Gogou, ki sodeluje z organizacij Amnesty International pa poudarja, da zmrzujejo tudi ljudje, ki živijo v zabojnikih. Temperature zunaj so prenizke, da bi lahko prostore primerno ogreli, pravi.

Prosilcem za azil dovolijo premestitev na celino po tem, ko izpolnijo cel kup zahtev, ki pa jih ovirajo številni dejavniki, najbolj pomanjkanje prostora na celini.

"To je povsem nehumano. Ljudje tukaj tičijo tudi več kot eno leto. Kako lahko kdo pričakuje, da bodo preživeli," se sprašuje Carlquistova in dodaja: "Kar se nam dogaja tukaj, niso begunci. To so tisoči brezdomcev brez prihodnosti!"

Foto: EPA Lesbos begunci sneg

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 12:26 11. Januar 2017.

    čakam, da tramp dobi volan v roke, pa da začne pucat tole štalo, to več nikamor ne pelje, ker če …

  • mph
    11:30 11. Januar 2017.

    Ponudili so menda 200 mošej zgradit kot "pomoč". Ene dodatna več ne bi smela nastat na EU tleh, in razmislit …

  • 02:09 11. Januar 2017.

    prav savdska arabija in jemen ekstremno močno podpirata muslimansko invazijo v evropo on to z denarjem od nafte. njim prov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.