Bela hiša: Putina svetovalci zavajajo

Foto: Epa
Foto: Epa
Putin naj ne bi poznal resnice glede poteka vojne, trdijo ZDA.
Oglej si celoten članek

Ameriški obveščevalci imajo informacije o tem, da svetovalci ruskega predsednika Vladimirja Putina zavajajo glede poteka vojne v Ukrajini in glede posledic sankcij proti Rusiji, ker mu ne upajo povedati resnice, je v sredo povedala direktorica za komunikacije pri Beli hiši Kate Bedingfield.

Putin naj bi se sicer zavedal, da ga "peljejo žejnega preko vode", zato prihaja do vse večjih napetosti med njim in ruskim vojaškim vrhom. Obenem naj bi bila morala ruskih okupatorjev na dnu zaradi nepričakovano ogorčenega in uspešnega odpora ukrajinskih enot.

ZDA upajo, da se Putin odloči vojno končati

Washington upa, da bo razkritje te informacije Putina prepričalo, da znova razmisli o tem, kaj dela, in se morda odloči za konec vojne, preden bo njegova vojska doživela še večje izgube. Bedingfieldova je dejala, da obveščevalne informacije potrjujejo dejstvo, da je vojna velika strateška napaka Rusije, ni pa želela ugibati, kaj razmišlja Putin.

Tudi državni sekretar ZDA Antony Blinken je ocenil, da sodelavci Putinu ne upajo povedati resnice, kar da je dobro znana Ahilova peta avtokratskih režimov, kjer ljudje ne upajo iskreno govoriti. Blinken je to povedal novinarjem v sredo med obiskom Alžirije.

Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obvestil, da njegovi vladi namenjajo 500 milijonov dolarjev neposredne proračunske pomoči. Zelenski pa je Bidnu povedal, da bodo mir lahko dosegli le takrat, ko bo imela Ukrajina dovolj trden položaj na bojišču, za kar potrebujejo večjo vojaško pomoč ZDA in zaveznikov.

Nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC) v Veliki Britaniji se pridružuje ocenam, da si ruskemu predsedniku nekateri svetovalci ne upajo povedati resnice. Direktor Jeremy Fleming je med obiskom v Avstraliji dejal, da so ruski vojaki, ki so brez orožja in morale, zavrnili izvajanje ukazov, sabotirali lastno opremo in celo po nesreči sestrelili lastno letalo, poroča BBC.

"Vse to prispeva k strateškemu napačnemu izračunu, na katerega so zahodni voditelji opozorili Putina, da se bo zgodil. To je postala njegova osebna vojna, pri čemer so stroške plačali nedolžni ljudje v Ukrajini in vse pogosteje tudi navadni Rusi," je dejal Fleming.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 11:30 31. Marec 2022.

    Se je pri nedavnem takoimenovanem cepljenju lepo videlo, kakšna stroka spušča meglo po tem svetu. Zakaj bi bilo danes drugače? …

  • 11:13 31. Marec 2022.

    Eni mislite, da se vojna dobi, ko je vse zravnano z zemljo, to ste se pac naucili od zda v …

  • 10:47 31. Marec 2022.

    Putin se na Belo hišo podela. Glede na to, s kakšnim orgazmičnim navdušenjem ploskajo nebulozam Zelenskega v parlamentih t.i. zahodnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.