Berlusconi ustanavlja novo stranko

Foto: Žurnal24 Silvio Berlusconi AFP
Vodja italijanske opozicije in nekdanji premier Silvio Berlusconi je napovedal, da bo ustanovil novo stranko, ki naj bi se imenovala Stranka svobode ali Ljudstvo svobode.
Oglej si celoten članek

V novo politično silo naj bi se preoblikovala sedanja konservativna stranka Naprej, Italija, ki jo je Berlusconi ustanovil ob svojem vstopu v politiko leta 1993. Stranka, je poudaril, ne bo  nastala s " hladno fuzijo", ki bi jo sprožili voditelji strank, ampak bo temeljila na podpori ljudstva. Ob tem je povedal, da so privrženci njegove stranke Naprej, Italija minuli konec tedna pod svojo zahtevo za razpis predčasnih volitev zbrali kar deset milijonov podpisov.

Hkrati je Berlusconi zahteval takojšen razpis predčasnih volitev, saj levosredinski vladi premiera Romana Prodija zaupa le še vsak peti Italijan. " Smo v zgodovinski fazi, prevzeti moramo odgovornost. Skupaj moramo zahtevati, da gre Prodijeva vlada domov," je poudaril opozicijski voditelj.

Ali bodo pri novem projektu sodelovali tudi ostali partnerji Berlusconijeve sedanje opozicijske zveze - Nacionalno zavezništvo, Krščansko-demokratska unija (UDC) in Severna liga -, zaenkrat ni jasno.

Vodja desnega Nacionalnega zavezništva in nekdanji zunanji minister Gianfranco Fini, doslej eden Berlusconijevih najtesnejših zaveznikov, je že sporočil, da se novi stranki ne namerava pridružiti. "Nacionalno zavezništvo se ne bo niti razpustilo niti združilo z novo Berlusconijevo stranko. Še naprej pa si bomo v parlamentu prizadevali za padec Prodija in zagotovitev alternative levi vladi," je dejal Fini.

Analitiki ugibajo, da utegnejo ostali opozicijski voditelji kljub trenutnim kritikam na koncu vendarle slediti Berlusconiju, saj bodo sprevideli, da brez njega ne morejo obvladovati večine.

Pri napovedi oblikovanja nove stranke, ki naj bi sčasoma pod svojim okriljem združila vrsto manjših desnosredinskih strank, je Berlusconija sicer že prehitela leva sredina. V začetku oktobra so namreč ustanovili Demokratsko stranko, v kateri sta se združili dve največji vladni stranki, Levi demokrati in Marjetica. Vodi jo rimski župan Veltroni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.