Berlusconiju dali rdeči karton

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Parlamentarna komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, se je izrekla za izključitev nekdanjega italijanskega premierja Berlusconija iz senata.
Oglej si celoten članek

O dokončni izključitvi Silvia Berlusconija bo sicer moral glasovati še celoten senat, ki ima za odločanje dva tedna časa.

Danes sprejeti predlog sklepa pravi, da se Berlusconiju mesto v senatu odvzame. Podlaga za takšno odločitev je lani sprejeti protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

Berlusconi je bil avgusta pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Današnje seje komisije se ni udeležil, je pa predložil pisno obrambo, v kateri je predvsem opozarjal, da protikorupcijski zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

Berlusconijevi zavezniki so sicer zahtevali preložitev današnjega glasovanja. Vodja poslanske skupine Ljudstvo svobode v senatu Renato Schifani je dejal, da je bila "odločitev sprejeta že zdavnaj". Opozorili so tudi na domnevno kršenj pravil, saj je senator opozicijskega gibanja Pet zvezd Vito Crimi med zasedanjem komisije na Facebooku objavil podcenjevalne opazke na račun Berlusconija. S tem je prekršil prepoved komunikacije članoc komisije z zunanjim svetom v času zasedanja.

Berlusconi je zaradi grozeče mu izključitve iz senata grozil s strmoglavljenjem vlade premiera Enrica Letta, a mu je poskus spodletel. Poleg razkola v lastni stranki, Berlusconija čaka še prestajanje zaporne kazni v primeru Mediaset. Do sredine meseca se bo moral odločiti, ali jo bo prestal v hišnem priporu ali pa bo opravljal javna dela. Na podlagi delne amnestije za takšne primere in zaradi njegove starosti so mu štiriletno kazen avtomatično skrajšali na 12 mesecev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.