Bill Gates: "Zapomnil sem si vse številke delavcev"

Foto: EPA
Foto: EPA
Intervju na BBC-jevem Radiu 4. Bill Gates je razkril zanimive podrobnosti svojega življenja vse od šolskih dni naprej.
Oglej si celoten članek

"Kot otrok sem bil precej destruktiven," je priznal Bill Gates, s čimer se je odzval na dejstvo, da so ga starši kot 12-letnika poslali k psihologu. "Zelo zgodaj sem začel dvomiti o pravilih, ki so mi jih postavljali. Prihajalo je do tenzij, ker sem jim nasprotoval. Psiholog, h kateremu sem hodil, je bil zelo prijazen, pojasnil mi je, da ni pošteno postavljati pod vprašaj svoje starše, če s tem ničesar ne dokažem."

Ko se je v srednji šoli spoznal s soustanoviteljem Microsofta Paulom Allenom, sta skupaj vplivala na šolski urnik; priredila sta ga na ta način, da se je Gates znašel v predavalnicah samih deklet. "Niti se nisem pogovarjal z njimi, a vsaj sedel sem blizu njih. Kar se tiče deklet sem bil precej nespreten. Šele takrat, ko sem se vpisal na fakulteto, sem postal nekoliko bolj družaben," se spominja Gates.

Skupaj z omenjenim prijateljem sta pri Gatesovih 19-tih letih ustanovila Microsoft. Gates se je takrat izpisal iz Harvarda. "Privarčevala sva nekaj denarja in ustanovila firmo. Naredila sva veliko napak, bila sva zelo mlada," je za BBC-jev radio povedal Gates. Med svojimi napakami je izpostavil tudi brezglavo hitro vožnjo s svojim Porschejem 911, zaradi česar je ostal brez vozniškega izpita.

"Za Jobsa so odlično delali"

"Delal sem tudi med vikendi, v letni dopust nisem verjel," je odgovarjal na vprašanja o svojih začetkih v Microsoftu. "Moral sem paziti, da svoje deloholične navade ne vsiljujem še drugim. Na pamet sem vedel registrske številke avtomobilov vseh svojih zaposlenih, da bi na ta način na parkirišču lahko preveril, kdaj so prišli v službo. Kasneje sem se moral tozadevno sprostiti," je priznal Gates.

Foto: Wikimedia Steve Jobs in Bill Gates Po pričakovanjih so ga vprašali tudi kaj meni o Stevu Jobsu. "Steve je bil edinstvena osebnost v zgodovini osebnih računalnikov. V nekih obdobjih sva bila zaveznika. Pisal sem softver za Apple II. Znal je biti grob, vendar znal je tudi motivirati. Ljudje so zanj odlično delali," je povedal Gates.

Glede svojih dobrodelnih prizadevanj je Gates povedal, da so bili v takšno delo vpeti že njegovi starši. "Predstavljali so mi dober zgled," je povedal Bill Gates.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.