Blackwater na rešetu

Foto: Žurnal24 Varnostniki opravljajo v Iraku zelo nevarno delo, poudarja direktor varnostnega
Generalni direktor varnostnega podjetja Blackwater v odgovoru na očitke kongresa poudarja, da njihovi varnostniki v Iraku izvajajo zgolj ofenzivne operacije.
Oglej si celoten članek
 


Nekdanji pripadnik posebnih enot mornarice Seal Erik Prince je podjetje s sedežem v Moyocku v Severni Karolini ustanovil leta 1997 in je danes največji od treh varnostnih pogodbenikov State Departmenta v Iraku. Ameriško zunanje ministrstvo za zavarovanje diplomatskega osebja uporablja še podjetji Dyncorp in Triple Canopy s sedežem v Virginiji. Blackwater, ki ima v Iraku več kot 1000 varnostnikov, je imel doslej več incidentov z obstreljevanjem, kot pa drugi dve podjetji skupaj.

Ustanovitelj in generalni direktor varnostnega podjetja Blackwater, 38-letni Erik Prince, je pred odborom za nadzor in vladne reforme predstavniškega doma ameriškega kongresa branil podjetje, ki je med drugim obtoženo vojnega dobičkarstva in brezobzirnosti, vključno z umori iraških civilistov.

Kongresno preiskavo je sprožilo ogorčenje po streljanju varnostnikov Blackwaterja v iraškem glavnem mestu Bagdad 16. septembra, v katerem je umrlo enajst civilistov, obtožujejo pa jih še vpletenosti v druge incidente. Med njimi je umor iraškega varnostnika s strani pijanega uslužbenca Blackwaterja decembra 2006, za katerega je Blackwter plačal odškodnino, pravosodno ministrstvo pa je proti njemu uvedlo preiskavo.

Kongresni odbor pod vodstvom demokrata Henryja Waxmana iz Kalifornije je objavil ostro poročilo o podjetju, ki med drugim ugotavlja, da varnostnik Blackwaterja stane State Department 1222 dolarjev na dan oziroma šestkrat več kot ameriški vojak. Poleg tega naj bi bilo podjetje od leta 2005 do septembra letos vpleteno v najmanj 195 incidentov, v katerih naj bi njihovi varnostniki kar v 80 odstotkih primerov streljali prvi, čeprav je podjetje pooblaščeno, da silo uporablja zgolj v obrambne namene. Glede na ugotovitve poročila so od začetka leta 2005 do sredine septembra letos orožje uporabili 195-krat, v povprečju 1,4-krat na teden.

Prince zavrača obtožbe, da njihovi varnostniki v Iraku izvajajo ofenzivne operacije, in poudarja, da ravnajo ustrezno ter opozarja, da opravljajo zelo nevarno delo. Pod zaščito podjetja po njegovih besedah ni umrl še noben od ljudi, ki jih varujejo, je pa zato varovanje terjalo življenja 30 njegovih uslužbencev.

Glede umora iraškega varnostnika je Prince dejal, da so strelca nemudoma odpustili in denarno kaznovali, vendar ga niso mogli bičati ali zapreti, ker to ni v pristojnosti podjetja. Poleg njega so v zadnjih treh letih odpustili še 122 ljudi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.