Bližje Libiji kot Nemčiji

Foto: Žurnal24 Nemška kanclerka Angela Merkel je odstop v Nemčiji priljubljenega Zu Guttenberga
Odstop. 
Nemški obrambni minister odstopil, naš sekretar vlade pa na Evropsko računsko sodišče.
Oglej si celoten članek

Odstop nemškega ministra za obrambo Karla-Theodorja zu Guttenberga zaradi plagiatorske afere kaže na težnjo po visokih moralnih standardih nemške družbe, meni sociolog Matej Makarovič. 


Etični standardi
Makarovič pravi, da gre pri odstopu ministra zaradi plagiatorstva predvsem za vprašanje etičnih standardov.

“Akademski plagiat res ni povezan s politiko, je pa odraz neetičnega ravnanja. Pri nas se nasprotno občasno pojavlja teza, da naj bo nepošten politik vsaj učinkovit, v Nemčiji pa se na tako razmišljanje očitno ne pristaja. Zu Guttenberg je bil namreč kot minister razmeroma uspešen, ampak tam učinkovitost brez visokih moralnih standardov očitno ne zadošča,” pojasnjuje Makarovič.

Cviklpedija
Najbolj znani slovenski plagiator med politiki, ki so ga odkrili, je nekdanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl.

“Cvikl je dokazano prepisoval iz Wikipedije, pri čemer Wikipedija nikjer v knjigi ni bila navedena kot vir. Kljub dokazanemu prepisovanju in kršenju avtorskih pravic se ni zgodilo nič,”
pravijo v stranki NSi.

Prepisoval tudi Gadafi ml.
Do zdaj pa se prav tako ni nič zgodilo sinu libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Britanska fakulteta London School of Economics je namreč uvedla preiskavo domnevnega plagiatorstva pri pisanju doktorskega dela Saifa Gadafija, sina libijskega voditelja, poroča MSNBC. V doktoratu naj bi kritiziral nedemokratične in avtoritarne vlade, ki zlorabljajo položaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.