Bo morala zaradi Brexita Hrvaška na hitro uvesti evro?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zaradi Brexita bodo Hrvati in druge članice EU morda prisiljene na hitro uvesti evro.
Oglej si celoten članek

Potem ko so se Britanci odločili zapustiti EU, se govori o tem, da bi moralo osem držav, ki imajo še lastno valuto, po hitrem postopku uvesti evro. Te države so Hrvaška, Danska, Bolgarija, Švedska, Češka, Madžarska, Poljska in Romunija. 

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi si želel, da se preostale članice čim prej povežejo tudi v monetarno unijo, poroča britanski Daily Express.

O tem, da naj bi po Brexitu pospešili načrte za dokončanje monetarne unije, poroča tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Da želi Hrvaška čimprej uvesti evro, je v pogovoru z Angelo Merkel sicer že pred časom napovedal že premier Tihomir Orešković, ki zdaj opravlja le še tekoče posle, saj je v saboru dobil nezapnico.

Pred dobrim letom je bil evro možen šele po letu 2020

"Določanje datumov je nevarno in zavajajoče, a popolnoma se strinjam, da članstvo Hrvaške v območju evra pred letom 2020 ni mogoče," je sicer pred dobrim letom dejal Juncker. Primanjkljaj je previsok in strukturne reforme so nezadostne, je opozoril po srečanju s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v Bruslju.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:33 30. Junij 2016.

    Ne bo držalo, pravil ne bodo spreminjali. Po maastrichtskih kriterijih ne smejo biti zadolženi več kot 3% BDP-ja, javni dolg …

  • 23:22 30. Junij 2016.

    Ja, pa bi hodil v službo in delal ne pa da si sral celo življenje. Sam si si kriv!

  • Če bodo mogle ostale države na hitro uvest evro bodo verjetno tud te šle ven in si bodo izborile podobno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.