Bo Novo Zelandijo prizadel še hujši potres?

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
"Iščejo preživele, odstranjujejo ruševine," nam je povedala Brigita Grbin, ki je na dopustu na Novi Zelandiji. Po neuradnih podatkih naj bi Christchurch 20. marca prizadel še močnejši potres.
Oglej si celoten članek

Novozelandsko mesto Christchurch je v ponedeljek prizadel potres magnitude 6,3. Tresenje tal je trajalo eno minuto in je bilo zelo silovito – stavbe so se dobesedno tresle naprej in nazaj. Nastala je ogromna gmotna škoda. Umrlo naj bi najmanj 80 ljudi, 300 jih še vedno pogrešajo. Za pogrešane je upanja vse manj.

Brigita Grbin, ki je trenutno na Novi Zelandiji, nam je sporočila, da so ljudje tako prestrašeni, da se jih veliko sploh ne namerava vrniti v Christchurch.
"Potres naj bi bil nekako pričakovan, sicer ne tako močan. V bistvu so strokovnjaki na Novi Zelandiji povedali, da to ni bil potres sam po sebi, ampak popotresni sunek septembrskega potresa."

Grozi še hujši potres
Brigiti naj bi neki Novozelandec povedal, da mu je prijatelj, ki dela na Geološkem inštitutu na Novi Zelandiji, rekel, da so oni potres napovedali precej točno. Pričakovali pa naj bi še enega, najhujšega do zdaj, in sicer 20. marca ob 9.30 zjutraj po lokalnem času.

"Potresa ni mogoče napovedati vnaprej. Do zdaj ni bilo nobene metode, ki bi natančno določila kraj in čas potresa," nam je povedala Tamara Jesenko iz Agencije Republike Slovenije za okolje. Tudi če preučujemo zgodovino ali karte potresov, naj to ne bi bilo mogoče. "To so same špekulacije," sklene Jesenkova.

"Mislil sem, da je umrla."
Emmin zaročenec Chris
Po ruševinami našli tudi žive
Ena izmed preživelih je tudi Emma Howard, ki se je le tri dni po tem, ko so jo rešili izpod ruševin, poročila, poroča 24sata.com.


Ema je bila pod ruševinami ujeta šest ur in pol. Medtem ko je upala, da jo bodo reševalci našli, je možu celo poslala sms in mu sporočila, kje je. Mož je takoj stekel do omenjenega kraja in začel skupaj z reševalci kopati. Po nekaj urah so ženo našli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.