Bo Slovenija zavračala hrvaške vlake?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ker Avstrija upočasnjuje migracijski tok, Slovenija uvaja ukrepe proti Hrvaški. Za kakšne ukrepe natančno gre, še ni jasno, kot kaže pa bo Slovenija zavračala vlake z migranti in begunci, če Hrvaška ne bo posredovala seznamov migrantov in njihovih posebne podatke. Kot je znano pa hrvaška registracije migrantov večinoma ne izvaja.
Oglej si celoten članek

Nastanitvene kapacitete posameznih držav članic vedno bolj polne, čemur se države prilagajajo in upočasnjujejo sprejem novih migrantov, temu se bo morala prilagoditi tidi Slovenija, so popoldne sporočili z vlade.

Avstrija omejuje in striktno preverja

Avstrija tako že nekaj časa sprejema omejeno število migrantov, okoli 3200 migrantov dnevno. Če število migrantov presega to kvoto, se mora policija dogovoriti posebej o kraju predaje. Poleg tega je Avstrija konec decemra začela dosledno preverjati identiteto migrantov ob vstopu. Če identiteta, ki jo ugotovijo, ne ustreza navedbam migrantov, jih vrnejo v Slovenijo. "To pomeni dodatne prevoze tujcev v sprejemne centre, ponovno izvajanje identifikacijskih postopkov, kar je pri migrantih brez vseh dokumentov, sploh če nočejo pri tem sodelovati, zelo zahtevno," pojasnjujejo na vladi. 

Iz Hrvaške vlaki brez dnevnega reda

Hrvaška je medtem pošiljala proti Sloveniji vlake v čim krajšem času po prihodu migrantov iz Srbije, brez voznega reda, tudi do 1.200 ljudi na vlak, razlagajo na vladi.  Tako je bil njihov center v Slavonskem Brodu več ali manj stalno prazen.

"Zato je Republika Slovenija sprejela določene ukrepe v relaciji do Republike Hrvaške. Glede tega sta takoj po praznikih tako ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank poslala pisno zahtevo Republiki Hrvaški," pravijo na vladi.

Bo Slovenija zavračala hrvaške vlake?

Za kakšne ukrepe natančno gre, ne pojasnijo, je pa državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic prejšnji teden pojasnil, da je Slovenija na hrvaško stran v zadnjih dneh naslovila nekaj dodatnih zahtev. Med drugim so zahtevali, da Hrvati ob vsaki najavi vlakov posredujejo tudi sezname migrantov, vključno z njihovimi osebnimi podatki. Če bi se na meji pojavili vlaki z več tisoč ljudmi, podatkov pa nikjer, bo slovenska stran te vlake zavrnila, je poudaril.

Nemčija dnevno zavrne okoli 200 tujcev

Migrantske tokove omejujejo tudi drugod po Evropi. Nemčija od začetka meseca dnevno Avstriji vrača vedno večje število beguncev, poroča BBC, ki navaja vire pri avstrijski policiji. Šlo naj bi za uveljavljanje dublinske uredbe.

"Dnevno število migrantov, ki jih zavrnejo v Nemčiji je iz dnevno  60 v decembru naraslo na 200 dnevno," je pojasnil tiskovni predstavnik avstrijske policije David Furtner.

Gre za tujce, ki nimajo veljavnih dokumentov ali ne zahtevajo azila v Nemčiji pač pa želijo azil dobiti v Skandinavskih državah. Med tujci, ki jih Nemčija vrača Avstriji, večinoma ne gre za sirske begunce, pač pa tujce iz Afganistana, Maroka in Alžirije.

V Gornji Avstriji ob meji z Nemčijo po navedbah STA politiki že opozarjajo, da vračanje migrantov predstavlja velik izziv. Desničarski svobodnjaki (FPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) tako zahtevajo,  da tudi Avstrija začne z zavračanjem migrantov na meji s Slovenijo.

Avstrijska policija tujce vrača v Slovenijo

Na avstrijskem notranjem ministrstvu so včeraj za agencijo APA potrdili,  da tudi avstrijski organi za meji s Slovenijo vedno znova zavračajo migrante, ki želijo le prečkati Avstrijo brez vložitve prošnje za azil.

Po pojasnilih slovenske policije avstrijski organi zavračajo begunce, ki lažno navedejo iz katere države prihajajo. Slovenska vlada je pretekli teden sprejela sklep, da izdaja dovoljenja za začasno prebivanje ne šteje kot dovoljenje za prebivanje v smislu Dublinske uredbe. Od ministrstva za notranje zadeve smo zaprosili za pojasnila koliko beguncev skuša Avstrija Sloveniji vrniti na podlagi Dublinske uredbe.

Avstrija pripravlja pravno podlago za ustavljenje migrantov

Avstrijaka vladna koalicija se je danes zavzela, da v Avstrijo spoščajo manj beguncev in da se manjše število kot doslej tudi zadržuje na ozemlju Avstrije. Avstrijski kancler Werner Faymann je napovedal strožji nadzor in vračanje ekonomskih migrantov. "Če bolj nadziraš, več ugotoviš," pravi  Faymann.

Če nekdo po njegovih besedah ne more prepričljivo pojasniti, zakaj si želi v državo, potem mu tudi ne bodo dovolili vstopa. Faymann je še povedal, da je notranjemu, zunanjemu in obrambnemu ministrstvu naročil izdelavo izvedenskega menja, s katerim naj bi razjasnili, kaj vse je na meji pravno mogoče storiti.

Druge koalicijske stranke se zavzemajo, da Avstrija migrantom zmanjša socialne ugodnosti, ki jih pritegnejo v Avstrijo.

Ograjo bodo gradili naprej

Na avstrijskem mejnem prehodu Špilje medtem vse od 6. januarja niso registrirali nobenega begunca več, tok beguncev iz Slovenije naj bi se preusmeril na Koroško. Vmesni čas so izkoristili za urejanje meje, čeprav je nadaljnja postavitev 3,7 metra dolge ograje na prehodu do tega tedna mirovala.

Z deli na ograji naj bi avstrijska vojska skupaj z za to izbranim podjetjem znova začela danes. Po navedbah vojske morajo postaviti še dva kilometra ograje.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 19:53 15. Januar 2016.

    ko bo pokvarjen vrh SDS spokal na Kanarske otoke za vedno, bom tudi jaz volil SDS

  • 19:52 15. Januar 2016.

    Slovenija sploh nebi smela nobenega tujca brez ustreznih dokumentov spustit v državo, kaj šele da jih prevaža in hrani brezplačno …

  • 13:34 13. Januar 2016.

    @ferluci, pride naš jančina oblast in vse bo OK

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.