Bo to pripeljajo do cepiva za Ziko?

Foto: EPA
Foto: EPA
Znanstveniki so odkrili pomembno lastnost virusa Zika, ki ga ločuje od drugih virusov, ki pripadajo isti družini. Upajo, da to pomeni odprto pot do zdravila zanj.
Oglej si celoten članek

Molekularna slika virusa Zika je pokazala bistvene razlike na ključnem proteinu, ki lahko pojasnijo, zakaj Zika napade živčne celice, medtem ko drugi virusi iz iste družine ne. Omenjene razlike lahko pripomorejo pri odkritju zdravila za virus, ki je trenutno najbolj razširjen na območju Južne Amerike, pred njim pa svarijo tudi v ZDA.

Virus Zika je zelo podoben ostalim virusom iz družine flavivirusov, poudarja dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega instituta za alergije in infekcijske bolezni. Drugačni proteini v zunanji ovojnici virusa bi lahko dali odgovor na to, kako virus napade človeške celice. Nadejajo se, da bi na podlagi omenjenih strukturnih razlik pojasnili povezavo med virusom Zika in dvema boleznima, in sicer mikrocefalijo pri novorojenčkih ter sindromom Guillain-Barre. 

Fauci poudarja, da je na enem od proteinu v ovojnici v primerjavi z ostalimi flavivirusi pomembna razlika. Znanstveniki z univerze Purdue so ugotovili, da je ta razlika v tistem delu, ki ga flavivirusi običajno uporabijo za pripojitev k človeškim celicam. Isti protein je tudi ključni cilj odziva imunskega sistema na virus, kar pomeni, da bi ga lahko uspešno uporabili pri razvoju cepiva. 

Vodja raziskave dr. Richard Kuhn poudarja pomen odkritja za boj proti okužbi z virusom Zika. "Struktura virusa nam nudi sliko, ki prikazuje potencialne dele virusa, na katere bi se lahko osredotočili pri zdravljenju, ki bi jih lahko uporabili za izdelavo učinkovitega cepiva, ali za izboljšanje diagnosticiranja in razločevanja okužbe z Ziko od drugih sorodnih virusov," pojasnjuje Kuhn. Fauci ob tem dodaja, da gre za prvi pomemben namig.

PREBERITE ŠE:

 

Foto: Ombočja, kjer je virus Zika aktiven Zika

Virus Zika se v zadnjih mesecih hitro širi v Južni Ameriki in na karibskih otokih. Povezujejo ga z več tisoč primeri mikrocefalije v Braziliji. V tej državi je bilo potrjenih več kot 900 primerov mikrocefalije, poročajo pa še o več kot 4000 sumih na to bolezen. Povezava med mikrocefalijo in Ziko še ni dokazana, vendar pa se dokazi v to smer kopičijo. Na tej podlagi je Mednarodna zdravstvena organizacija februarja razglasila izbruh virusa Zika za nevarnost za javno zdravje po vsem svetu.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.