Bo v avstrijskih lokalih še dovoljeno kajenje?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vladajoča desna koalicija, ki jo sestavljajo konservativna Ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ), je danes sprejela odločitev glede kajenja v lokalih.
Oglej si celoten članek

Avstrijska vladajoča desna koalicija je umaknila odločitev prejšnje vlade, po kateri bi prepoved kajenja začela veljati 1. maja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstrijska koalicija je načrtovano prepoved kajenja v gostinskih lokalih umaknila kljub peticiji 543.000 Avstrijcev, ki temu nasprotujejo. So pa zvišali starostno omejitev za nakup cigaret s 16 na 18 let ter prepovedali kajenje v avtomobilih, v katerih so mladoletni. Ta ukrepa bosta začela veljati prihodnje leto.

"Doslej nobena država na svetu ni naredila koraka nazaj pri zaščiti nekadilcev," je bila v burni razpravi v avstrijskem parlamentu kritična nekdanja ministrica za zdravje Pamela Rendi-Wagner.

Sedanja ministrica za zdravje Beate Hartinger-Klein iz vrst svobodnjakov pa je opozicijo obtožila, da diskriminira kadilce. "Obsojam marginalizacijo odvisnikov," je dejala.

Umik prepovedi kajenja je bila ena od obljub vodje svobodnjakov Heinza-Christiana Stracheja pred lanskimi parlamentarnimi volitvami. Strache je sicer strasten kadilec.

Avstrija tako ostaja ena redkih kadilcem prijaznih evropskih držav. Nasprotniki kajenja so ji že nadeli vzdevek pepelnik Evrope.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:54 23. Marec 2018.

    cajt da gremo pod avstrijo

  • 20:56 22. Marec 2018.

    .."Obsojam marginalizacijo odvisnikov," Samovilno so postali odvisniki in sedaj to odvisnost vsiljujejo NE-kadilcem.. Čisti kadilski lobi..

  • 20:45 22. Marec 2018.

    Neumen naslov clanka .....v kterem si sami daste odgovor

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.