Bodo zaporniki plačevali bivanje?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nizozemsko pravosodno ministrstvo je predstavilo predlog zakona, po katerem bodo zaporniki morali plačevati za bivanje v zaporniški celici.
Oglej si celoten članek

Na pravosodnem ministrstvu menijo, da bi morali del stroškov bivanja v zaporu plačevati tudi zaporniki. Ne zdi se jim namreč pravično, da bi celotno breme nosili država in družba.

Bivanje enega zapornika v zaporu nizozemsko državo stane okoli 250 evrov na dan. Predlog zakona, ki ga morata potrditi oba domova parlamenta, predvideva, da bi zaporniki plačevali 16 evrov na dan, vendar največ dve leti.

Plačali bi tudi preiskavo

Na Nizozemskem poteka javna razprava še o enem podobnem zakonu, po katerem bi obsojenci delno povrnili stroške preiskave, ki je privedla do njihove obsodbe.

Po ocenah bi se na račun teh dveh zakonov v proračun na leto steklo okoli 65 milijonov evrov.

V nizozemskih zaporih je trenutno okoli 12.100 zapornikov. Vlada je lani napovedala, da bo zaradi varčevanja zaprla najmanj 19 zaporov, zaradi česar bo delo izgubilo 2.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.