Bojevanje na strani džihadistov bo kaznivo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, ki tudi Sloveniji nalaga, da mora spremeniti zakonodajo tako, da bo bojevanje na strani džihadistov kaznivo.
Oglej si celoten članek

Varnostni svet združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo, ki članicam nalaga kaznovanje vseh, ki bi si želeli boriti na strani skrajnih islamističnih skupin kot je Al Kaida, Islamska država ali Al Nussra. Petnajstčlanski svet je obvezujočo resolucijo sprejel, da bi ustavil pritok tujih borcev v Irak in Sirijo, saj naj bi se po ocenah ameriških obveščevalnih sil Islamski državi v bojih pridružilo okoli 15.000 borcev iz več kot 80 držav.

Resolucija določa, da morajo vse države članice Združenih narodov, torej tudi Slovenija, "ukrepati in preprečiti rekrutiranje, organizacijo, transport in opremljanje posameznikov, ki bi potovali v druge države z namenom, da bi sodelovali v terorističnih dejanjih, terorističnih urjenjih, financiranju ali drugih aktivnosti".

Dokument med drugim članice poziva, da naj okrepijo in pospešijo izmenjevanje informacij glede dejanj in gibanj teroristov in terorističnih mrež. "Zgolj resolucija ne bo dovolj," je izpostavil ameriški predsednik Barack Obama, ki trenutno vodi varnostni svet, in nadaljeval da nas obljube na papirju ne morejo zaščiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:33 25. September 2014.

    Verjetno bo zakonodaja veljala samo za naprej. Kar je normalno. <br />Ker če bo veljala za nazaj, bodo v to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.