"Bojimo se, da bo Putin vojno razširil tudi k nam!"

Foto: Profimedia ruska vojska, Ukrajina Foto: epa Ukrajinski vojak preverja razmere na položaju blizu vasi Zaytseve, nedaleč od mesta Gorlivka, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, območje Donecka, Ukrajina
Ob 8:30 naj bi se v Bruslju začel sestanek predstavnikov držav Nata. Latvijo skrbi, da bi Putin napad lahko razširil tudi na baltske države.
Oglej si celoten članek

Predstavniki 30 držav Nata sestankujejo zaradi ruskega napada na Ukrajino. Iz krogov zavezniških držav sporočajo, da bi se na srečanju lahko odločili za podelitev dodatnih vojaških pristojnosti na vrhovnega poveljnika Natovih sil. Možno naj bi bilo tudi, da bi Nato v Estonijo, Latvijo in Litvi, napotil dodatne enote.

Latvijski premier Krisjanis Karins je ostro kritiziral ruski napad na Ukrajino. "Ruska vojaška agresija proti suverenosti, ljudstvu in demokraciji Ukrajine je popolnoma nesprejemljiva," je zapisal na Twitterju. Odgovornost ruskega predsednika Vladimirja Putina je, da ga takoj konča. Latvija je v tesnem stiku s svojimi partnerji v EU in Natu. Pozivamo k začetku posvetovanj po aktivaciji 4. člena pogodbe o Natu, je tvitnil Karins.

Zaveznice v Natu, kot so Estonija, Latvija in Litva, so še posebej zaskrbljene, da bi Rusija vojno razširila tudi na njihovo ozemlje. Zaveznice bi lahko zahtevale tudi posebno zasedanje Nata v skladu s 4. členom Severnoatlantske pogodbe. Ta predvideva posvetovanja, kadar članica meni, da je ogrožena celovitost njenega ozemlja, politična neodvisnost ali lastna varnost.

Verjetnost vojaške podpore Nata Ukrajini zelo verjetno ne pride v poštev, ker bi lahko sprožila še večjo vojno med Natom in Rusijo. Ker Ukrajina ni članica zavezništva, ne more zahtevati pomoči v skladu s 5. členom Severnoatlantske pogodbe. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 10:23 22. Marec 2022.

    Trta , prpa , ker so od samostojnosti dalje počeli isto z Rusko manjšino kot Ukrajinci ! Tudi vi boste …

  • 14:43 24. Februar 2022.

    Ne gledamo konca Ukrajine. To je konec Rusije

  • 12:07 24. Februar 2022.

    Rusija ne more več dovoliti širjenja zločinskega Nata proti svojim mejam!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.