Bomba ubila sedem otrok

Foto: Žurnal24 Pakistanska vojska je porušila oporišča talibanov v dolini Swat, kamor se je zač
V eksploziji bombe v pakistanski šoli korana za otroke je umrlo najmanj devet ljudi, med njimi sedem otrok in dva odrasla. Kot kaže, je razneslo eksploziv, ki so ga skrivali islamski uporniki.
Oglej si celoten članek

Eksplozija v vasi blizu kraja Mian Channu v pokrajini Pandžab je porušila več kot ducat hiš, zgrajenih iz blata. Zdravnik v tamkajšnji bolnišnici je sporočil, da je med umrlimi sedem otrok ter odrasla moški in ženska, ranjenih pa je najmanj 70 ljudi. Še vedno iščejo pogrešane, ki naj bi bili zasuti pod ruševinami. 

Preiskovalci so med ostanki hiše našli telovnike, ki jih nosijo samomorilski napadalci, in šest ročnih raketometov. "Zdi se, da je eksplozijo povzročilo razstrelivo, ki je bilo shranjeno v zgradbi," je povedal vodja tamkajšnje policije Kamran Khan

Policija je že priprla lastnika hiše, nekdanjega pripadnika prepovedane sunitske organizacije  Sipah-e-Sahaba Pakistan, ki je izvajala napade na manjšinske šiite.

Vračanje beguncev
Izbruhi nasilja in bombnih napadov v Pakistanu so se močno povečali po ofenzivi varnostnih sil v dolini Swat, s katero je vojska pregnala talibane, ki so začeli prevzemati nadzor tudi nad sosednjimi pokrajinami.

Med ofenzivo je s svojih domov pobegnilo približno dva milijona prebivalcev, ki so se danes začeli vračati v tamkajšnja mesta in vasi. Val beguncev je bila ena od največjih prisilnih selitev v zadnjem času, Pakistan pa je pripeljala na rob humanitarne katastrofe, zaradi česar je država morala zaprositi za mednarodno pomoč.

Strah pred talibani
Ofenziva je trajala dva meseca, po podatkih vojske je v njej umrlo okoli 1.700 talibanov. Vendar med mrtvimi ni bilo talibanskih vodij, kar vzbuja strah, da se bodo oboroženci po odhodu vojske vrnili.

Po poročanju novinarjev, ki so bili v dolini Swat, tamkajšnje zgradbe v bojih niso bile množično porušene ali poškodovane, predstavniki pakistanskih oblasti pa trdijo, da se begunci vračajo prostovoljno in da nikogar ne silijo v vrnitev, kot so se bali predstavniki Združenih narodov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.